EM i wushu hålls online

Den 25 maj skulle EM i wushu hållits i Moskva. Men rådande omständigheter med coronakrisen fick EM först att skjutas upp. Men nu står det klart att EM kommer att hållas digitalt online, med start den 25 maj.
– Jag tycker att det är ett jättekul initiativ, säger Svenska Wushuförbundets ordförande Peder Finnsiö till budokampsport.se.

30 april 2020  |  Jonathan Broberg

Det fysiska EM:et i wushu blir inte av, det skulle ha hållits i Moskva den 25 maj.

Men EM kommer att starta samma datum – online på webben.
– Jag är inte helt insatt i alla detaljer, med det här gäller taolu och taiji och det gäller både juniorer och seniorer. Formerna kommer att göras på en yta antingen i hemmet eller utomhus och sedan skickas de in till bedömning. De är lite kortare än vanligt, runt 40 sekunder vardera.
– Den 25 maj och en vecka framåt kommer sedan de olika klasserna att publiceras online.

Finnsiö menar att online-EM är en bra idé i dessa annars svåra corona-tider.
– Ja, jag tycker att det är ett jättekul initiativ. Det är svårt att hålla motivationen uppe och fokusera mot ett mål med träningen just nu, många klubbar har ju helt stängt. Så det här är ett sätt att faktiskt ha just ett mål med träningen om man är tävlingsaktiv normalt.

Tre svenskar EM-klara
Hittills är tre svenskar, samtliga från det ordinarie landslaget, klara för online-EM.
– Ja, det är Lovisa Baldal, André Hermansson och junioren Joar Jacobsson som är startklara. Sedan har vi öppet för fler deltagare att anmäla sig också fram till och med ikväll. Det är rätt hög höjd på gränsen på deltagare per nation, så vi vill försöka få så många det går att vara med, även om man kanske inte tillhör landslaget i normala fall.

Det kommer att hållas medaljceremoni online, men deltagarna kommer att få sina medaljer fysiskt vid nästa års EM, berättar Finnsiö.
– Ja, så blir det och även det tycker jag känns rimligt. Det ska bli kul att följa det här mästerskapet och framför allt, som jag har påpekat, det är kul för utövarna att ha något att fokusera sin träning emot.

Text: Jonathan Broberg
Foto: Peder Finnsiö

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52