Axel Westerkull ser fram emot EM i wushu

Axel Westerkull är en av de som blivit uttagen till EM-truppen i wushu. Mästerskapet kommer arrangeras online för första gången och gå av stapeln den 25:e maj till och med 5:e juni.

8 maj 2020  |  Annie Bondefelt

Deltagarna i årets EM i wushu står inför en ny och något oväntad utmaning – att tävla digitalt.
-Det är kul att de kan bli något även under rådande omständigheterna, säger den svenska EM-deltagaren Axel Westerkull.

Axels EM-deltagande kom lite som en överraskning men han är tacksam över att det arrangeras trots att det blir lite annorlunda i år.

-Då Sverige egentligen inte tänkt skicka några utövare till EM detta året av olika anledningar så har det här kommit väldigt snabbt vilket gör det lite stressigt. Huvudsaklig fokus har legat i att anpassa min rutin och träna in de nya delarna Men det är kul att de kan bli något även under rådande omständigheterna, säger Axel.

Trots att det är en stor internationell tävling tror Axel att det kan bli svårt för tävlingskänslan att infinna sig nu när mästerskapet sker helt digitalt.

-Som sagt är det kul att det blir något, sen ser jag inte riktigt på det som ett officiellt EM. En stor del av tävling är att vara på just tävling, mattan, konkurrenterna och spänningen. Jag tror att jag varken kommer ha känslan eller erfarenheten av att ha deltagit i ett EM efteråt eftersom man bara skickat in en video, berättar Axel.

Axel är trefaldig svensk- och nordisk mästare och har sen tidigare en sjunde placering på VM. Trots att det inte blir som vanligt ser ha denna tävlingen som ett utmärkt tillfälle att lära sig mer om sig själv och sina konkurrenter.

-Jag hoppas kunna se nivån på mina framtida motståndare och se hur nära en medaljplats jag ligger. Jag tror man ska ha ögonen på Rysslands Kirill och framförallt Ukrainas Viacheslav Krysko, om jag minns rätt var de de enda européer som lyckades slå mig i senaste VM, säger Axel.

TRUPPEN I SIN HELHET
Lovisa Baldal, i klasserna Chen stil Taijijian och Changsuijian
André Hermansson, i klassen Shuangdao
Axel Westerkull, i klasserna Shuangdao och Jiujieban
Niklas Borgh, i klasserna Taijiquan och Taijijian
Joar Jacobsson, i klasserna Wudangquan och Nandao

Text: Annie Bondefelt
Foto: Carl Månsson

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52