André Hermansson siktar på EM-guld

Det är ett annorlunda år för tävlingsidrotten, EM i wushu är ett av de internationella mästerskapen som nu kommer att avgöras i en digital version. André Hermansson är en av truppens deltagare och har sedan tidigare sju SM-medaljer varav tre är guld, ett NM-guld men också flertalet medaljer från internationella tävlingar världen över. Nu väntar EM som kommer avgöras online genom att deltagarna skickar in filmer som kommer bedömmas.

13 maj 2020  |  Annie Carriage

-Jag har tävlat internationellt förut men aldrig i EM så det ska bli kul att se hur jag ligger till i förhållande till de bästa i Europa, säger André till budokampsport.se

Med de nya reglerna där de deltagande har möjligheten att göra omtagningar tror André att det kommer bli svårt att känna den där pressen att prestera på topp men det kan å andra sidan gynna de som kämpar med tävlingsnerver.

-Jag tror det kommer bli lite annorlunda känsla mot att delta på plats. Inte samma spänning och tävlingskänsla som att stå på mattan och veta att du bara har en enda chans att få till det bra. Det är på ett sätt en fördel att kunna slappna av mer i vetskapen om att man alltid kan göra en tagning till ifall man kände att det inte gick så bra första gången. Samtidigt finns en risk att man just därför inte tar det lika fullt på allvar och därmed kan få svårt att verkligen prestera 100 % vilket krävs för att ha en chans att vinna. Jag misstänker att det här mästerskapet kommer att gynna de som presterar bättre under mer avslappnade förhållanden som mer liknar den vanliga träningen och missgynna de som behöver pressen för att prestera på topp, säger André.

När det kommer till konkurrensen på årets mästerskap har André valt att endast fokusera på sina egna förberedelser för att kunna maximera sin prestation.

-Jag vet att Ryssland brukar ha flera bra utövare. Men ska jag vara ärlig har jag inte direkt fokuserat så mycket på vad alla andra gör, utan fokuserar istället mer på att se till att jag själv blir så bra förberedd jag kan under de rådande omständigheterna, säger André.

Ommöblering – en del av uppladdningen inför EM.

-Eftersom det inte var alltför länge sedan vi fick reda på att tävlingen skulle bli av överhuvudtaget och att den dessutom kommer att ske i ett annorlunda format, så har jag precis som de andra fått ställa om träningen på kort varsel. Jag har börjat fokusera betydligt mer på de tävlingsspecifika rörelserna sista tiden och på grund av den rådande situationen med coronaviruset har jag fått träna mer hemma och utomhus än vanligt. Jag har möblerat om lite hemma så att jag kan träna med mina tävlingsvapen, dubbel sabel, utan att behöva lämna hemmet. Detta dels för att inte vara beroende av vädret som man är om man är tvungen att träna utomhus och dels för att jag tror på idén att göra träningen så lättillgänglig och okomplicerad som möjligt. Har du allt du behöver där hemma så har du inga ursäkter att inte träna vilket gör att du kanske kör det där passet som du annars hade skippat med ursäkten “jag hinner inte till träningen idag”, berättar André.

Målsättningen är att självklart att vinna men också att få självinsikt.

-Enveten vinnarskalle som jag är måste jag säga att målet med att tävla alltid är att vinna. Men oavsett resultat skulle jag säga att det är ett ypperligt tillfälle till självinsikt då man genom att jämföra sig med andra dedikerade utövare lättare kan identifiera sina egna tillkortakommanden och därmed har potential att växa och nå en ännu högre nivå, avslutar André.

 

TRUPPEN I SIN HELHET
Lovisa Baldal, i klasserna Chen stil Taijijian och Changsuijian
André Hermansson, i klassen Shuangdao
Axel Westerkull, i klasserna Shuangdao och Jiujieban
Niklas Borgh, i klasserna Taijiquan och Taijijian
Joar Jacobsson, i klasserna Wudangquan och Nandao

Text: Annie Bondefelt
Foto: Kai Chen / Chen Photography

En kommentar

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

2
8
10