Kevin Sataki dömde titelmatch i UFC

Som första svensk dömde Kevin en titelmatch i den amerikanska MMA-organisationen UFC när Blachowicz och Reyes mötes under helgen.

30 september 2020  |  Annie Carriage

I sju år har Kevin Sataki varit MMA-domare och sex utav de har han varit en del av UFC-organisationen.

– I sex år har jag varit med UFC, tror ingen annan har kommit in på så kort tid. Jag fick chansen och jag tog den men vi har sett på senare år att det är inte alltid det bästa. Man ska skynda långsamt och låta dig växa in i rollen för man får oftast bara en chans och det gäller att man är redo då till 100%, berättar Kevin för budokampsport.se

Det var något speciellt i domarrollen som fick honom att börja döma och som fortfarande får honom att brinna för det han gör.

– Att finnas där för utövarna och ge de en möjlighet till en ärlig och rättvis chans och att prestera efter deras fulla förmåga. Jag är där för deras säkerhet ingenting annat. Det är utövarna som skall vara i fokus och inte vi som domare, jag försöker vara osynliga så gott det går, säger Kevin.

“När det har sjunkit in lite förstår man att det är ganska stort”

– Jag vet att det är stort. Första gången en svensk, en nordbo, dömer en titelmatch i världens största organisation UFC. Men för mig där och då var det en match som alla andra. Jag går in och gör min grej, vilket är att ha 100% fokus på min uppgift och det finns inget utrymme för misstag. Men nu i efterhand, dagen efter, när det har sjunkit in lite förstår man att det är ganska stort att en person från lilla Sverige dömde en titelmatch i UFC. Lite som om en svensk domare skulle döma en VM-final i fotboll eller en VM-match i boxning. Så absolut ingen press bara en vanlig dag på jobbet, säger Kevin.

Efter att ha dömt en titelmatch i UFC, vad finns det då för nya mål i sikte?

– Det här är inte mitt yrke och jag ser inte det här som min karriär, jag gör något som jag brinner för, något jag älskar. Det är ett sätt att ge tillbaka till sporten. Jag vill fortsätt sätta Sverige på världskartan inom MMA och fortsätta finnas där för dessa moderna gladiatorer så länge hälsan och mina kunskaper tillåter mig att göra det jag älskar. Det är målet. Jag vill ta tillfället att tack George Sallfeldt som såg något i mig. Som trodde på mig och som pushade mig framåt och har funnits där under hela resan och som finns där fortfarande. Resan är inte slut än vi och kämpar vidare för att nå IOK. IMMAF gör ett fantastiskt jobb och jag hoppas att jag får döma en OS-match i MMA inom snar framtid, det vore coolt. Kul att detta uppmärksammas, vi har ett av världens svåraste jobb, avslutar Kevin.

Text: Annie Bondefelt
Foto: Acman Produktion

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

5
13
16