Nyheter

Inför Superior Challenge 21

MMA | Mycket av tävlingsidrotten står stilla just nu i kampsportssverige. Men till helgen är det äntligen dags för gala igen.

På lördag kväll anordnas den 21:a upplagan av Superior Challenge på Stockholmsmässan i Älvsjö. Trots restriktionerna som råder har galan fått grönt ljus eftersom det rör sig om yrkesmässig idrott.

Helt utan dramatik har det ändå inte varit eftersom flera bokade fighters fått lämna återbud pga både sjukdomar och skador – exempelvis saknas nu Simon Sköld, David Bielkheden och Serdar Altas.

Dessutom så drog irländaren Chris Fields sig ur den tilltänkta matchen mot Karl Albrektsson av personliga skäl. Bellatorstjärnan King Karl får nu istället möta den rutinerade brasilianaren Amilcar Alves, som med kort varsel kliver in som ersättare till Fields.

Galan kommer att ha hela Stockholmsmässans A-hall till sitt förfogande – en enorm lokal på nästan 30 000 kvm där oktagonen och de tillhörande sittplatserna placerats i mitten och bara tar en bråkdel av ytan i anspråk. Någon publik blir det förstås inte på plats med tanke på restriktionerna i samhället.

Totalt avgörs sju matcher under galan, där hela 12 av 14 fighters är svenska. Huvudkort är mötet mellan Adam Westlund och Tobias Harila.

Galans arrangör Babak Ashti hoppas kunna ge galan en filmisk inramning, där tankarna ska gå till klassiska kampsportsfilmer från 1970- och 80-talet.

− Jag kollade mycket på Bruce Lee och (Jean-Claude) van Damme när jag var yngre och vi vill försöka att använda filmkonceptet i kombination med kampsporten.

Att galan avgörs utan publik innebär en ekonomisk smäll för arrangörerna men förhoppningen är att tv-produktionen ska bli minst lika bra som i vanliga fall.

− Det är klart att atmosfären i hallen försvinner lite utan publik, säger Babak Ashti. Men jag tror också att känslan blir lite mer äkta, nu blir det bara fokus på atleterna. Man kommer att höra varje steg de tar i ringen och även tränarna kommer att höras mer.

Och förhoppningen finns att nya stjärnor tänds på lördag.

− Vi har tidigare producerat 30 fighters som gått vidare från Superior till UFC och Bellator, säger Babak Ashti som gärna kallar Superior för ”den största kampsportsgalan i Norden”.

 

Fullständigt matchkort:

Adam Westlund vs Tobias Harila
Karl Albrektsson vs Brasiliens flagga Amilcar Alves
Bartosz Wójćikiewicz vs Anton Larsson *
Robin Roos vs Spaniens flagga Cristian Corujo
Fernando Flores vs Robert Nyström
Moraad Moreno vs Oskar Biller
Fadi Asfar vs Shoeb Akrami

 

* = Anton Larsson ersatte Raymison Bruno under fredagen.

Galan börjar 19:00 den 28 november och sänds på TV10/Viaplay samt FiteTV.

Text: Mats Lilja
Foto: Bildbyrån (arkiv)