Julhälsning från ordföranden

Årets sista artikel på hemsidan är signerad Fredrik Gundmark.

23 december 2020  |  Mats Lilja

Jag sitter vid köksbordet med en kopp kaffe. Ute regnar det och är grått, en inte helt ovanlig syn vid jul numer. Jag tänker att vädret är ungefär som detta konstiga 2020 varit, grått och tråkigt. När vi gick in i året var det med hopp om ett bra år men för många kommer nog 2020 bli året som försvann.

Trots att det bara gått 9 månader sedan pandemin satte klorna i oss känns det som en evighet. Men snart är året förbi och hoppet om ett bra år 2021 lever kvar.

Samtidigt har 2020 för mig inneburit mer tid hemma med familjen och när så gott som alla möten blivit digitala mycket mindre tid på tåg och hotell. Inget ont som inte har något gott med sig alltså. Jag, liksom många andra, har fått tid till att reflektera över vad det riktigt viktiga i våra liv är och våra värderingar kring ansvar och solidaritet har även de testats. Vi har ett samhälle och en regering som sätter stor tillit till vårt personliga ansvarstagande vilket för många inneburit en källa till frustration vilket vi ser dagliga exempel på i tidningar och sociala medier.

Jag tror dock fullt och fast på att det är rätt att lita på att människor i grunden vill ta ansvar och göra gott.

För mig som har bakgrund inom japansk kampsport är bushidons sju principer alltid levande och nu mer än någonsin. Att rättrådigt ta bra beslut med rätt attityd baserat på sanningen, att ha mod att uthärda de mest prövande av tider, att visa universell kärlek gentemot mina medmänniskor, att visa respekt genom att göra det rätta, att vara uppriktig, att vara lojal både mot personer runt omkring mig men även med samhället i stort och att hedersamt sträva vidare är viktigt för mig.

Jag hoppas att det är det även för många andra oavsett idrott eller dess ursprung. För mig är det ingen skillnad mellan det budskap som kommer med julen och bushidons principer.

Såhär inför julafton börjar julfriden så sakteliga infinna sig hos mig och jag hoppas att ett konstigt och stundtals hektiskt år ska avslutas med en lugn och skön jul för alla. Min önskan är att vi fortsatt visar hänsyn och respekt mot våra medmänniskor, att vi visar lojalitet mot varandra och samhället och att vi tillsammans gör allt vi kan för att 2021 ska bli året då vi vaknar upp ur våra iden och med full kraft visar att svensk kampsport fortsatt står sig stark.


Fredrik Gundmark
Ordförande
Svenska Budo och Kampsportsförbundet

Foto: Bildbyrån

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52