Armbrytningen klar för SM-veckan 2022

ARMSPORT | Det har varit på gång tidigare men då stoppats av coronapandemin. Nu gör Svenska Armsportförbundet ett nytt försök att etablera sin idrott på SM-veckan.

25 mars 2021  |  Mats Lilja

Under gårdagen (den 24 mars) blev det helt klart − armbrytningen gör debut och kommer att vara en del av SM-veckan Vinter i Piteå 2022. Tävlingarna sänds som vanligt i SVT.

− När det blev offentligt igår så var mottagandet väldigt bra. Det är känslomässigt värdefullt för våra medlemmar i en mindre sport att vara med på SM-veckan, berättar Armsportförbundets ordförande Anders Axklo.

Tidigare har SM i armbrytning anordnats i olika svenska städer, där de lokala arrangemangen har satt sin egen prägel på tävlingarna. Farhågor har därför funnits över att SM-tävlingarna ska förlora sin charm när många andra idrotter också samlas på samma ställe.

− Vi är fortfarande en liten sport och alla kvitton på att vi verkligen tillhör den stora svenska idrottsfamiljen mottages väldigt tacksamt. Det är framförallt det som gör att vi väljer att göra det här. Vi blir sedda och erkända och det har vägt över för vår del, säger Axklo.

Armsporten var tidigare planerad att finnas med redan till SM-veckan i Luleå och Boden 2020, då som ett ”wild card” eftersom en ledig plats hade uppstått i listan över idrotter. Men på grund av coronapandemin blev samtliga tävlingar inställda.

Och detsamma hände inför den tilltänka SM-veckan i Borås i år. Men där hade inte ens armsportens medverkan börjat att diskuteras eftersom beskedet kom flera månader innan de planerade tävlingarna.

− Till Piteå 2022 valde vi nu för första gången att göra en ”riktig” ansökan enligt konstens alla regler. Och där hade vi en fördel av att ha gått igenom processen inför tävlingarna i Luleå. Armbrytning är en bra tv-sport och det såg SVT värdet i också, säger Axklo.

Svenska Armsportförbundets ordförande Anders Axklo.

Förhoppningen är nu förstås att tävlingarna i Piteå kan genomföras som planerat 23–29 mars 2022. Hur armsportssverige ställer sig till samarrangemanget med de övriga idrotterna även framöver är för tidigt att säga, enligt ordföranden.

− Vi har ju inte genomfört några tävlingar än på SM-veckan så det måste göras och utvärderas innan vi vet hur vi tänker kring våra tävlingar i det längre perspektivet. Men vi ser mycket fram emot att först och främst finnas med i Piteå.

Till sist så kanske det finns de som undrar varför armbrytning ingår i SM-veckan Vinter och inte motsvarigheten på sommaren?

− Sommarveckan är inte aktuell för vår del av kalendermässiga skäl. Vi vill arrangera våra SM i god tid inför internationella mästerskap som EM och VM. Och de avgörs senare på året, förklarar Anders Axklo.

Bland övriga ”vintersporter” i Piteå 2022 märks även förbundskollegorna inom jujutsun.

Text: Mats Lilja
Foto: Andreas Johansson

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52