Thaiboxnings-SM 2021 inleds på torsdag

MUAYTHAI | Sverigeeliten samlas i Göteborg. Starka coronarestriktioner ska ge säkra tävlingar.

25 maj 2021  |  Mats Lilja

Mästerskapen bland Svenska Budo & Kampsportsförbundets idrotter har varit lätträknade på senare tid men torsdag till lördag är det äntligen dags för skarpt läge igen: då avgörs SM i thaiboxning i Göteborg.

Arrangör och allt-i-allo är den tidigare landslagsmannen och SM-vinnaren Patrick Thomsen, som tillsammans med Göteborg Muay Thai IF (där han är vice ordförande) och hans eget företag Lingnoi Promotions står bakom årets svenska mästerskap. Precis som man gjorde 2019 på Liseberg.

− Mitt arbete med SM påbörjades redan i höstas. Egentligen skulle ju tävlingarna ha avgjorts under SM-veckan i Borås i februari. Men allt blev ju inställt på grund av coronapandemin och då pratade jag med Svenska Muaythaiförbundet om att istället avgöra SM utan publik här i Göteborg. Så blir det också och det är ett privilegium att ha det förtroendet från förbundet, säger han till budokampsport.se.

Istället för sändningar på SVT kommer nu årets SM-tävlingar att produceras som PPV. Men Thomsen tror inte att det blir sämre för de intresserade tittarna för det.

− Thaiboxning är en grym produkt men den måste ramas in snyggt! Det ska vara en snygg produktion och presenteras på ett snyggt sätt. Därför har vi hyrt in ett professionellt produktionsbolag. Och som programledare för sändningarna har vi profilerna Magdalena Kowalczyk och Martin Akhtar.

I år genomförs de inledande SM-tävlingarna på Prioritet Serneke Arena i Kviberg, med finalerna på lördag på klassiska Trädgår’n i centrala Göteborg.

Patrick Thomsen arrangerar årets SM-tävlingar.

Och arrangören är nöjda med startfältet.

− Det är något färre deltagare i år än det brukar vara, men i princip alla toppnamn är med. Med tanke på restriktionerna så får bara elitaktiva tävla och vi har uppmanat alla de bästa namnen att anmäla sig. De man kan sakna är Filiph Waldt, som är skadad, och Josefine Lindgren Knutsson, som bara satsar på MMA nu. Och självklart Sofia Olofsson, som ju nyligen valde att sluta tävla.

Med tanke på pandemin så kommer arrangemanget bakom kulisserna att vara annorlunda jämfört med tidigare år.

− Alla utövare och tränare kommer att testas för corona via ett snabbtest. Är någon positiv så får man lämna området direkt via en bakdörr och kommer då inte i kontakt med någon annan. Är man däremot negativ så slussas man vidare till läkarundersökningen, och efter det kommer man till invägningen. Och alla dagar som man tävlar så testas man för corona och vägs in på nytt, berättar Patrick Thomsen.

− Dessutom så kommer alla människor som kommer att vara i närkontakt med varandra eller jobba nära ringen att testas varje dag.

Slutgiltigt SM-schema kommer att presenteras efter att denna procedur är genomförd på torsdag. Först då kommer man nämligen att lotta fram matcherna med hjälp av ett datorprogram genom muaythaiförbundets försorg.

Text: Mats Lilja
Foto: Bildbyrån

Bilden är från finalen mellan Jonathan Zeray och Nicholas Bryant (-57 kg) vid SM i Göteborg 2019. Bryant vann och blev svensk mästare.

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

7
6
11