Svenska MMA-ligan är tillbaka − nypremiär i helgen

MMA | Dags för årets första tävling i Stockholm på lördag. Flera andra tävlingar planerade under hösten.

17 september 2021  |  Mats Lilja

I helgen drar Svenska MMA-ligan i gång igen. Tävlingarna har precis som mycket annat inom svensk idrott fått pausas under coronapandemin men under lördagen bjuder arrangören Nexus in till tävlingen Stockholm Shoot Challenge 38.

En av de som haft allra mest att göra inför premiären är Andreas Waldahl. Han är kassör i Svenska MMA-förbundet (SMMAF) och ansvarar för planeringen av ligan tillsammans med alla arrangörer runt om i Sverige.

− Jag är även tävlingsledare för en del av tävlingarna, det vill säga jag ansvarar för driften av tävlingen ihop med arrangören − tillsättande av domare, de tävlandes invägningar och att förklara reglerna för alla tävlande på plats. På de flesta tävlingar jag är på är jag även en av de domare som alla klubbar skickar till tävlingar. Varje klubb måste ju bidra med minst en domare för att få vara med på tävlingen, berättar han.

Dagens MMA-liga är sprungen ur Shootfightingligan, som startades 2007 när kampsportslagen trädde i kraft. Ingen av grundarna finns kvar inom SMMAF men tack vare eldsjälar som bland andra Andreas Waldahl och Niclas Randqvist har den kunnat drivas vidare. Trots att förutsättningarna skiljer sig en hel del i landet.

− Upplägget på tävlingarna kan vara lite olika. Arrangörerna skiftar från att arrangera i allt från gymnastiklokaler till nattklubbar. Ett normalt år har vi ca 14 tävlingar med 12−30 matcher per tävling. Då ligan framför allt är kvalificeringstävlingar till SM, som i sin tur används för att ta ut landslaget i MMA, så försöker vi se till att lika många tävlingar arrangeras i norra Sverige som i södra Sverige. För mig, som numera är bosatt i Skåne, så är alltså norra Sverige från Nyköping och norrut. Vi skulle vilja ha både fler tävlande och fler tävlingar norr om Stockholm, men klubbarna är få och vi har enbart en tävling där − i Gävle.

Andreas Waldahl som domare, en av hans många roller inom svensk MMA.

Det är öppen anmälan som gäller för fighters på amatörnivå i MMA Klass A, Klass B och Klass C. Kraven för svenska utövare är bland annat att man har SB&K:s tävlingskort och att utövarens klubb är medlem i SMMAF. Även utländska tävlande är välkomna.

− Idag är ligan väldigt viktig som grogrund för alla nya fighters. För de som endast tränat en kortare tid finns det få möjligheter att tävla någon annanstans än i ligan. Galorna som arrangeras idag tar som bäst in de som tävlar i amatörklass A, vilket är den högsta nivån av tre innan proffsnivå. Även på proffsnivå är det oftast de bättre i Sverige eller de som har kontakter som väljs ut. Idag kan så unga som 16-åringar tävla i ligan och börja samla på sig erfarenhet. Ligans kvalitet visar sig väl i vårt landslag, som med små medel oftast placerar sig väldigt bra internationellt. Bara nyligen blev Sverige bästa nation i World Cup. Idag är ligan idag är så populär att tävlande kommer både från Norge och Danmark, säger Andreas Waldahl.

Helgens tävling är årets första i MMA-ligan. De som tidigare har varit planerade har fått ställas in på grund av coronapandemin.

− Säsongen 2021 är lite av en uppstartssäsong där vi försöker få tävlanden att komma tillbaka till tävlandet igen. Denna säsong har bara hälften av tävlingarna planerats in jämfört med en normal säsong och ännu har ingen tävling genomförts i år. Men vi är otroligt taggade på att fortsätta bygga och utveckla grogrunden för svensk MMA. Vi vill ge våra atleter möjlighet att lära sig och utvecklas under säkra förhållanden och att få möjlighet att bemästra sin idrott, för att sedan åka ut i världen och utöva världens bästa idrott. Kamratskap, fair play och personlig utveckling är vad ligan är och vad vi kommer att fortsätta utveckla.

Vad kan du berätta om helgens tävling i Stockholm?

− Första tävlingen för säsongen är bättre än förväntat. Vi har fått ihop 23 stycken matcher som avgörs i Nexus lokaler. De är arrangören med flest tävlingar bakom sig och arrangerar nu sin 38:e tävling. Vi har tävlande från större delen av Sverige. Vi har 15 klass B-matcher och 8 klass A-matcher. Alla matcher kommer sändas på FighterTV.

Med tanke på allt arbete som ligger bakom, hur känns det för egen del att det äntligen drar igång igen?

− Normalt så reser jag runt en hel del i Sverige till olika tävlingar och träffar en hel del människor. Det är ingen bransch som man tjänar stora pengar på, men utbytet i form av vänskaper och kontakter som byggs är ovärderliga. Massor av härliga människor som gillar samma sak. Så det är något man saknat och väntat på i 18 månader, säger Andreas Waldahl.

− Men jag är inte ensam om att driva ligan. Vi är flera tävlingsledare som tillsammans delar på ansvaret för att alla tävlingar ska gå att genomföra. Självklart går det inte genomföra tävlingarna utan våra arrangörer, som för rätt små vinster arrangerar tävlingar år efter år. Varje tävling tar rätt mycket tid i anspråk. Jag vill även berömma alla domare för alla gånger de ställer upp och ofta mer än de behöver, avslutar han.

SVENSKA MMA-LIGAN 2021
Stockholm Shoot Challenge 38 18 sep
Frontier Open Battle 21, Malmö 9 okt
SGF Battle 7, Gävle 16 okt
Legal Brawl Battle 1, Nyköping 30 okt
Kaisho Battle 22, Helsingborg 13 nov
Stockholm Shoot Challenge 39 27 nov
Icon Challenge 5, Gråbo 11 dec

 

Text: Mats Lilja
Foto: Bildbyrån

Bilden är ej från MMA-ligan. Den är från mötet mellan Sahil Siraj och Ilia Erastov på AK3 2019. 

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52