Guld och två silver till Sverige vid junior-EM i jujutsu

JUJUTSU | Sju svenska fighters var i hetluften vid europamästerskapen för juniorer i Tyskland, där Lovisa Schmidt vann EM-guld! Landslagscoachen Joakim Vistam lämnar här en rapport.

28 september 2021  |  Mats Lilja

Efter långt uppehåll så var den svenska juniortruppen på mästerskap igen. I helgen tävlade sju stycken fighters i disciplinen JJIF Fighting vid junior-EM i tyska Maintal.

Lovisa Schmidt och Joakim Vistam.

Lovisa Schmidt från Nacka Dojo stod för ett fantastiskt resultat med EM-guld i U21 -52 kg efter fyra väldigt starka matcher. Lovisa har utvecklats och fick ihop både slag- och sparkdelen och var svår att rubba i kast. Hon utnyttjade sin räckvidd och satte många fina ipponsparkar. Efter vinst mot Marie Vellguth från Tyskland i sista matchen så säkrade Lovisa guldet.

Emma Lette och Ella Jacobsen.

Det blev dessutom silvermedaljer till Emma Lette och Ella Jacobsen, båda från Nacka Dojo.

Emma, som är regerande världsmästare i U21 -70 kg, startade lite ofokuserat i första matchen och förlorade mot Lena Kostanjok från Slovenien (som vann guldet). Emma vann sina återstående fyra matcher och visade lite mer av sin normala nivå som är skyhög.

Ella, som är världsmästare i U18 -70 kg, tävlade nu i U21 -63kg och startade EM utmärkt. Vinst i kvartsfinal och semifinal efter smart och riktigt bra jujutsu där hon dominerade på golvet. I finalen kändes det som hon skulle kunna ge Lisa Fuhrman från Österrike en rejäl match. Tyvärr så hängde inte benen med riktigt i finalen så Ella fick nöja sig med ett silver den här gången.

Nisse Lindberg och Robin Vistam.

Nisse Lindberg och Robin Vistam tävlade i U21 -62kg och hade tufft motstånd.

Nisse tog sig till bronsfinal efter en seger och en förlust men förlorade tyvärr den mot en rumän. Nisse, som har en helt egen stil när han fightas, kändes väldigt lugn och fokuserad och hade lika bra kunnat ta sig till final.

Robin Vistam fick en bra första match mot en fransman, som senare tog sig till final. Han ledde matchen som vanligt på poäng men förlorade ändå på fullt hus efter ett kast och fasthållning från fransmannen.

Toni Beljo och Noel Petterson.

Landslagsdebutanterna i U18, Toni Beljo från Jujutsu-Ryo Värnamo samt Noel Petterson från Hiyama Dojo, tävlade på lördagen och gjorde fina matcher.

Toni tog sig till semifinal men förlorade tyvärr den och fick därefter gå bronsfinal mot Markos Fournarakis från Grekland. Toni förlorade tyvärr den också men gjorde ett väldigt bra mästerskap.

Noel, som jag hade höga förväntningar på, fick en tuff start och hann inte riktigt komma igång i sina matcher. Han fightades bra med sina slag och sparkar men blev kastad och fasthållen. Noel kommer att synas i fler mästerskap och med hårt arbete så kommer också vinsterna.

Alva Lette och Hugo Blommaskog fick stanna hemma på grund av skador. Där hade vi absolut ett par medaljchanser som vi istället får på ett annat mästerskap.

Sammanfattningsvis var det ett bra första mästerskap med tanke på att det var första tävlingen sen våren 2020. Nu ser vi fram emot senior- och junior-VM i Abu Dhabi i början på november.

Resultat U21
Lovisa Schmidt -52, Nacka, Guld
Ella Jakobsen -63, Nacka, Silver
Emma Lette -70, Nacka, Silver
Nisse Lindberg -62, Nacka, 5:a
Robin Vistam -62, Nacka, 9:a

Resultat U18
Toni Beljo -81, Värnamo, 5:a
Noel Pettersson -66, Hiyama, 9:a
Hugo Blommaskog -73, Shindo, skadad och deltog ej
Alva Lette -70, Nacka, skadad och deltog ej

Hälsningar från Maintal!


Joakim Vistam
Coach Jujutsulandslaget

Foto: Svenska Jujutsufederationen
Redigering: Mats Lilja

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

5
13
16