Nyheter

Dubbla kyudo-guld i SM till Rolf Svensson

KYUDO. SM i kyudo hölls i helgen i Gubbängen i södra delarna av Stockholm. Det blev ett fint mästerskap för Rolf Svensson, som vann det individuella skyttet och var med och vann lagguldet tillsammans med Göran Blixt och Vladimir Cvetkovic.
- I lagskyttet får jag tacka mina duktiga lagkompisar för guldet. Jag sköt bättre individuellt, säger han till budokampsport.se.
(Foto: Linda Wohlin)

Det japanska bågskyttet kyudo hade SM i helgen. I Gubbängshallen i södra Stockholm var det en person lyckades lite bättre än alla andra.

Det blev dubbla mästartecken för Rolf Svensson, ett i lag och ett individuellt. I det individuella skyttet hade Svensson sex träffar av tio möjliga, två träffar bättre än tvåan Knut Högvall.
– I lagskyttet får jag tacka mina duktiga lagkompisar för guldet. Jag sköt bättre individuellt. Jag försökte hålla samma riktpunkt i skyttet, säger han som en del i framgången.

Tidigare har Svensson vunnit lagguld, men det här var första individuella SM-guldet för honom.
– Det är en kick att vinna. Men jag var ganska osäker inför tävlingarna. Vi har under en tid på träningar skjutit fyra pilar som om det vore tävling, och det har gått varierat för mig. Men nu gick det bra.

Museibesök i Japan blev starten
Det var ett besök i Japan som blev Rolf Svenssons väg in i kyudon.
– Jag var där på semester och på ett museibesök såg jag en kyudo-båge och tänkte att det vore kul att prova på. Jag tog kontakt med en klubb när jag kom hem och på den vägen är det.

Här är SM-medaljörerna

Lag
Guld Seikyukai Ume, Göran Blixt, Vladimir Cvetkovic och Rolf Svensson (Reserv: Laszlo Hennyey)
Silver Uppsala, Knut Högvall, Uwe Klosa och Per Ybo (Hokushinkan Kyudo och Issha Kyudo Kai)
Brons Seikyukai Yuri, Erika Ek, Jenny Eriksson och Tomoko Hoshi Lindblom (Reserv: Sara Westlin)

 

Individuellt
Guld Rolf Svensson, Seikyukai
Silver Knut Högvall, Issha Kyudo Kai
Brons Per Ybo, Hokushinkan Kyudo

 

Text: Jonathan Broberg