Sverige kan få arrangera Taido-VM 2023 – efter Australiens avhopp

TAIDO. Åtta år efter EM-arrangemanget kan VM avgöras på svensk mark.
(Foto: Stefan Agnvall)

28 juli 2022  |  Mats Lilja

Härom dagen kom beskedet från det australiska taidoförbundet – man kommer inte att kunna arrangera VM i mars 2023 som det var tänkt. I ett uttalande skriver förbundet att det varken är logistiskt eller ekonomiskt möjligt för dem att stå värd:

Situationen i världen med dyra och kaotiska flyg, eskalerande lokal- och boendekostnader i Sydney, krig i Europa och en ny våg av covid-fall som rasar runt om i världen gör det troligt att besökssiffrorna skulle bli ännu mindre än förutspått. I ljuset av allt detta tror vi inte att det är en bra tid att arrangera ett världsmästerskap, åtminstone inte i Australien.

Landet skulle egentligen arrangera VM 2021 enligt den 4-årscykel som taidon tillämpar för både EM och VM. Men på grund av coronapandemin blev mästerskapet uppskjutet till 2023.

Efter det australiska avhoppet kommer det internationella taidoförbundet att behöva hitta en ny VM-arrangör. Och mycket talar för att det blir Sverige som tar över värdskapet.

– Vi har räckt upp handen och sagt att vi gärna tar över VM. Även om vi är små i Sverige så har vi en av världens bästa organisationer inom taidovärlden, säger det svenska taidoförbundets ordförande Hannes Kannisto.

Än så länge är det bara Sverige som erbjudit sig att ta över världsmästerskapet.

– Vi är de enda som sagt att vi kan fixa det. Och jag tror att de flesta andra bara är glada om vi tar hand om det.

Det senaste internationella taidomästerskapet som anordnades på svensk mark var EM 2015. Därefter stod Finland värd 2019. Och på VM-sidan arrangerade Finland 2013, Japan 2017 och tanken var att Australien skulle arrangera VM 2021.

– Det kan vara ett hinder att vi haft många stora mästerskap i Norden redan. Samtidigt så är det vi som har organisationen att faktiskt göra något sådant här. Vi ser det som en stor möjlighet, säger Hannes Kannisto.

Med tanke på logistiken det hade inneburit att ta sig till Australien, är det till och med enklare att arrangera ett VM på hemmaplan?

– Ja, faktiskt. På ett sätt blir det ju det. Det är långt att åka till Australien och dessutom var VM tänkt att gå i mars då många är upptagna med skola och jobb. Så det var en av anledningarna till att de inte förväntade sig så många deltagare som det brukar vara.

– Men vi har sagt att om vi ska arrangera så ska det gå på sommaren. Det är på sommaren VM brukar avgöras och vi vill ha det den vanliga tiden på året. Dessutom räknar vi med att vi behöver ett år på oss för att få till ett bra arrangemang.

När bestäms det var VM hamnar?

– Den 7 augusti är det extramöte hos World Taido Federation. Då räknar vi med att ett beslut fattas.

Hur hoppfull är du att Sverige får arrangera?

– Jag skulle säga att det är över 90% chans att vi får VM, avslutar Hannes Kannisto.

Text: Mats Lilja

Bilden föreställer svenska deltagare på Nordic Open i taido 2022.

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52