Anna-Lena Waldestål i ny danklass under iaido-EM

IAIDO. I helgen är det dags för EM i iaido i Italien. Anna-Lena Waldestål tävlar i den för henne nya dangradklassen Yondan, och ser fram emot mästerskapet.
– Det ska bli jättekul att träffa alla igen och att tävla i ett stort mästerskap igen, säger hon till budokampsport.se.
(Foto: Peter Sjödin)

1 september 2022  |  Jonathan Broberg

Iaido-EM återkommer i helgen efter ett par års frånvaro.

Mästerskapet är förlagt till Modena i Italien och landslaget ser fram emot EM.

Det gör även Anna-Lena Waldestål som inte har tävlat i iaido-EM sedan 2018.

– Jag är förväntansfull, det känns spännande och lite nervöst. Men framför allt ska det bli jättekul att träffa alla igen och att tävla i ett stort mästerskap igen. Jag missade EM 2018 då jag var gravid, och sedan har det varit covid, så äntligen är det dags för mig igen. Jag är troligt taggad.

Anna-Lena kliver också in i en ny dangradklass, yondan (4 dan), till det här mästerskapet.

– Det blir första gången på den här nivån för mig. Det kommer bli lite annorlunda att helt plötsligt möta de man tidigare har sett upp till lite. Men det blir också extra roligt.

Hon berättar att hon kanske har jobbat lite mer med mentala bitar inför det här mästerskapet än tidigare.

– Mina tävlingsnerver har tidigare varit ett litet bekymmer. Det är lätt i en sådan detaljstyrd idrott att man slarvar om man är för nervös eller spänd och det har jag försökt jobba med inför EM. Jag känner att det har givit resultat att tränat upp sig även mentalt och förhoppningsvis kunna hantera känslorna när EM drar igång.

I den individuella tävlingen är Anna-Lena Waldestål lottad i pool 4 i yondanklassen. Där stöter hon på belgiskt och tyskt motstånd i form av Xavier Foulon respektive Felix Scheuermann.

– Jag har sett lottningen men jag vet faktiskt inte mycket om mina motståndare. Det är inga jag känner till på förhand. Men jag vet att alla som åker till ett EM är bra, det finns inga enkla motståndare.

Även i lagtävlingen kommer hon att stöta på belgiskt motstånd. I den poolen återfinns också Irland.

– Belgarna är alltid svåra att möta, så det blir något att bita i. När det gäller laget är jag först och främst mycket glad över att ha blivit uttagen, det är en stor ära för mig att få vara med där. Det är något speciellt med lagtävlingen, där växer verkligen hornen fram. Jag tycker det är otroligt kul att tävla i lag och jag hoppas kunna bidra till att vi gör ett bra mästerskap.

Hon poängterar att själva målet för henne är att just prestera bra.

– Det handlar om att jag vill ha en bra känsla. Jag åker såklart till EM för att vinna matcher, men om jag inte skulle göra det vill jag ha en känsla av att jag gjort vad jag har kunnat och att prestationen har varit bra. Och så klart ska det bli roligt att få åka iväg och tävla igen, det ser jag mycket fram emot.

Anna-Lena Waldeståls pool

YONDAN, 4 dan

Pool 4
Sveriges flagga Anna-Lena Waldestål
Xavier Foulon
Tysklands flagga Felix Scheuermann

 

Text: Jonathan Broberg

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52