Nyheter

Idrottsrörelsen går ihop för besked om stöd från regering och kommuner

RIKSIDROTTSFÖRBUNDET. I takt med att elpriserna går upp ökar oron från föreningar för ökade avgifter och hyror på grund av rådande energimarknad. I måndags startade RF en kampanj för att belysa problematiken.
(Foto: Riksidrottsförbundet)

Det finns en oro hos idrottsföreningar att deras avgifter och hyror kommer höjas på grund av det ökade elpriset. Under måndagen tog Riksidrottsförbundet initiativet att skicka ett riktat brev till de kommande riksdagspartierna att elstöd behövs. Samtidigt intensifieras samverkan med RF:s distrikt för att föra dialog med kommunerna runt om i landet. 

– Idrottsrörelsen behöver besked både från regeringen och från kommuner runt om i landet om stöd och att hyror och avgifter inte kommer höjas för idrottsföreningar i takt med elpriset. Istället kommer nu besked från kommuner om is som inte spolas. Lämna inte föreningslivet ute i kylan när vi är på väg tillbaka efter coronapandemin, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Störst är oron bland de idrottsförbund och föreningar som själva driver anläggningar och idrottsytor. Utan stöd eller hjälp att hålla kostnaderna nere riskerar de tvingas stänga och barn, ungdomar och vuxna stå utan plats att idrotta. Många idrottsföreningar nyttjar kommunala anläggningar och idrottsytor och här finns en oro för att kommunens ökade energikostnader ska ge högre hyror.

– Utan lugnande besked från den kommande regeringen och kommuner riskerar vi få en kedjereaktion där föreningar tvingas höja medlemsavgifter och tappa barn och unga som behöver idrottens gemenskap, säger Eriksson.

Läs mer om initiativet på Riksidrottsförbundets hemsida.

 

Text: RF/Annie Bondefelt