Inför VM i jujutsu

JUJUTSU. 17 svenskar åker till VM i jujutsu för att göra upp om medaljerna. Mästerskapets tävlingar börjar den 31 oktober i Abu Dhabi.
(Foto: Fredrik Lindberg)

25 oktober 2022  |  Annie Bondefelt

Den 31 oktober börjar tävlingarna i jujutsu-VM i Abu Dhabi. Sverige representeras av 17 deltagare, tillsammans med det svenska landslaget återfinns även förbundskapten Joakim Vistam som ser fram emot evenemanget.

– Alla är supertaggade inför kommande VM. Uttagningen av landslaget gjordes något senare än vanligt då man behövde avvakta resultaten från German Open, men sen dess har det rullat på. Första samlingen med hela truppen blev rätt sen men det har ändå gått bra och fightingdelen hade ett uppsamlingsläger nu under förra helgen. Alla i truppen är i form och ingen har någon skada som bör påverka deras prestationer, säger Joakim Vistam, förbundskapten.

Den svenska truppen består både av juniorer, seniorer och parautövare. I juniordelen kan man hålla ett extra öga på Liam Mäkele i -69 -kilosklassen, han har förberett sig väl inför mästerskapet och gjorde bra ifrån sig på German Open.

– Mäkele har gjort en mycket ambitiös riktad satsning inför VM och gjorde en orädd insats under German Open, säger Vistam.

I seniortruppen finns flera välkända namn som Emma Lette, Arash Hadiha, Oskar Jaskari samt Klara Mattson och Emil Pettersson.

– Lette är på jakt efter medalj och jag vet att hon gärna skulle möta Anna-Lena Bauer från Tyskland, en av de få Lette hittills inte vunnit mot. Hadiha har fokuserat extra på karaten inför mästerskapet, han är en av de bästa i sin klass och vill verkligen vinna guldet. Medaljchans finns även för Jaskari om han har fokus på topp liksom för Matsson. Pettersson har utvecklats väldigt mycket under senaste tiden, gjort framsteg internationellt och gör under VM sin landslagsdebut.

Linda Lindström – ny newazacoach

I början på hösten tillträdde Linda Lindström som coach för newaza-laget och hon har stora förhoppningar på medaljer. Max Hederström är veteran i mästerskapssammanhang och en klar favorit för medalj trots en mycket tuff viktklass. Fredrik Widgren kommer för första gången, på ett VM, tävla i newaza. Widgren är en talangfull tävlingsmänniska så även här finns en möjlig svensk medalj. Tre nya namn som kommer ifrån idrotten brasiliansk jiu-jitsu är Karl Pegers, Astrid Schölin och Amanda Vikingsson. Samtliga har haft en fin tävlingssäsong inom BJJ under våren så även där finns det potential till bra resultat.

Paratruppen hoppas på medalj

I paratruppen ingår Mike Malmer och Jenny Öster Hall, bägge med stor erfarenhet från internationella mästerskap och många mästerskapsmedaljer på hyllan. Ett nytt namn är, Ida Björnritz som också ingår i årets trupp.

– Öster Hall och Björnritz har under hösten tränat med Linda Lindström på Nacka Dojo och utvecklas otroligt mycket och träffat andra tjejer att träna med. Malmer har tränat på 021 grappling i Västerås. Alla ser fram emot att åka iväg och tävla trots att det är väldigt nervöst. Det är många saker som kan göra att man som funktionshindrad får det jobbigt. Hur lång tid behöver man vänta innan du ska tävla. att vänta kan  vara mycket jobbigt! Detsamma gäller ljudvolymen, är det för mycket ljud blir det svårare att koncentrera sig. Nu har alla tre ganska många tävlingar med sig men det krävs mycket för att få allt att fungera, men förhoppningen är att vi tar hem någon medalj till Sverige, säger Roger Hall, landslagscoach parajujutsu.

Foto: Roger Berger (Fr.v. Ida Björnritz, Mike Malmer, Jenny Öster Hall)

 

Den svenska truppen

Senior Klara Matsson Fighting -57 kg
Senior Emma Lette Fighting -70 kg
Senior Arash Hadiha Fighting -56 kg
Senior Oskar Jaskari Fighting -62 kg
Senior Emil Pettersson Fighting -77 kg
U21 Liam Mäkele Fighting -69 kg
U18 Noel Pettersson Fighting -66 kg
U18 Toni Beljo Fighting -81 kg
U18 Livia Högbom Fighting -63 kg

 

Senior Karl Pegers Newaza -77 kg
Senior Fredrik Widgren Newaza -85 kg
Senior Max Hederström Newaza -94 kg
Senior Astrid Schölin Newaza -57 kg
Senior Amanda Vikingsson Newaza +70 kg

 

Senior Mike Malmer Para
Senior Jenny Öster Hall Para
Senior Ida Björnritz Para

 

 

Text: Annie Bondefelt

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52