Malmö Historiska Fäktskola kan bli årets idrottsförening på Eldsjälsgalan

KAMPSPORT. SB&K har två finalister i omröstningen till Årets Eldsjäl. Det är Bodil Frick i kategorin Hälsa och så Föreningen Malmö Historiska Fäktskola i kategorien Årets idrottsförening.
– Vi är jättestolta över att vårt fina arbete blivit uppmärksammat, säger Eva Wei instruktör på föreningen till budokampsport.se.
(Foto: Christian Örnberg/BILDBYRÅN)

15 mars 2023  |  Jonathan Broberg

Årets eldsjäl kommer att uppmärksammas via en tv-sänd gala, Eldsjälsgalan, på Cirkus i Stockholm den 15 maj.

SB&K har två finalister med i finalomröstningen, som för övrigt stänger den 30 april 15.00. Det handlar om Bodil Frick i kategorin Hälsa och Föreningen Malmö Historiska Fäktskola i kategori Årets idrottsförening.

Eva Wei är instruktör på HEMA-föreningen i Malmö och hon beskriver Malmö Historiska Fäktskolas framgångsrecept så här.

– För oss räcker det inte med att skriva in inkluderingstänket i ett formellt dokument. Istället finns arbetet med oss hela tiden i verksamheten i form av såväl representation som språkbruk. Vi förutsätter inte vad du har för bakgrund, vilka pronomen du använder eller om du är höger- eller vänsterhänt. Istället väljer vi termer som din träningspartner, din huvudhand och dina förutsättningar. 
– Kort sagt har nyckeln för oss varit att jobba på alla fronter, både i stort och i smått och involvera hela föreningen i arbetet. Det finns ett aktivt arbete att hela tiden peppa våra medlemmar att bli den bästa versionen av sig själva utifrån sina förutsättningar och att de ska nå de målsättningar de vill uppnå med sin träning. Det handlar inte nödvändigtvis om att vara störst eller bäst utan att så många som möjligt ska finna en gemenskap och idrottsglädje. Alla ska känna att de har en självklar plats i klubben och uppmuntras till att uttrycka sig själva på det sätt de känner sig bekväma med. 

Hon beskriver känslan kring att vara finalist i omröstningen till Årets idrottsförening.

– Vi är jättestolta över att vårt fina arbete blivit uppmärksammat! Det finns en glädje som känns och märks bland våra medlemmar och det gör mig som tränare extra nöjd. Det finns en känsla av att hela klubben varit delaktiga till nomineringen och det tycker jag både känns jättebra och som något som man som klubbmedlem ska känna. Det värmde verkligen i hjärtat av att se hur glada och stolta alla blev när nomineringen annonserades på träningen.

Eva, vad betyder det här för er?

– Det här betyder mycket för föreningen och våra medlemmar. Under åren har det har varit många ideella krafter som lagt ner mycket energi i att göra klubben till den plats av idrottsglädje och gemenskap som den är idag. Vi är även särskilt stolta över att kunna visa upp att det finns krafter inom kampsporten som främjar allas rätt till en trygg miljö och uppmuntrar alla att tillgodose sin fysiska och psykiska hälsa. Extra kul är det även för våra medlemmar att känna att de varit med och bidragit till ett fint arbete som lett till någonting större.

Rösta fram Malmö Historiska Fäktskola här!

Text: Jonathan Broberg

51
43
52