Andreas Tjärnberg, ny ordförande för Svenska Armsportförbundet

ARMBRYTNING. Efter många år lämnade för några veckor sedan Anders Axklo ordförandeskapet i Svenska Armsportförbundet. Ny på posten är Andreas Tjärnberg.
– Det är mycket som känns positivt med svensk armbrytning, säger han till budokampsport.se.
(Foto: Andreas Johansson)

21 april 2023  |  Jonathan Broberg

För ett par veckor sedan tillträdde Andreas Tjärnberg, 40, som ordförande för Svenska Armsportförbundet, och tog därmed över efter långvarige tidigare ordföranden Anders Axklo.

– Det är lite skrämmande. Att ersätta Anders är inte lätt. Han är en stark personlighet, vältalig och världsvan på ett sätt som jag kanske inte är. Men jag ska göra mitt yttersta för att få svensk armbrytning att må så bra som möjligt under min ordförandetid. Och vi är en mycket bra styrelse som kommer att dra nytta av varandra på ett bra sätt.

Tjärnberg har bland annat startat upp en armbrytarförening i Sundsvall, Drakbrytarna, som han fortfarande är ordförande för. Klubben startades 2015.

– Vi, likt många andra, drabbades hårt under pandemin. Men klubben börjar komma tillbaka och vi ser, precis som jag ser svensk armbrytning i stort, ljust på framtiden.

Andreas, vad ser du vara den viktigaste frågan att driva?

– Det är inte lätt att peka ut en sak så där, men jag brinner för att alla som vill ska få bryta arm och att armbrytningen verkligen är till för alla. Där tycker jag att vi redan är ganska bra, men det gäller att jobba för att fortsätta vara öppna och tillgängliga. Det är mycket som känns positivt med svensk armbrytning.

– Ser man till själva tävlingsverksamheten blir det fler och fler tävlingar, också för unga och juniorer.

En stor händelse som inträffar under våren är EM i Laukaa i Finland.

– Vi kommer nog bli en rätt stor trupp som tar oss dit. Vi hoppas självfallet på fina prestationer och en hel del medaljer.

Text: Jonathan Broberg

51
43
52