Dubbla guld i thaiboxnings-VM

THAIBOXNING. Det blev svenskt guld genom Irene Forsell Nilsson (bilden) i -75-kilosklassen i VM i thaiboxning. Och även Mustafa Aboutaka vann guld.
– Det känns overkligt, helt sjukt. Men jag är här nu! säger Forsell Nilsson till budokampsport.se.
(Foto: Nicole Kaiser)

12 maj 2023  |  Jonathan Broberg

Irene Forsell Nilsson gjorde en otroligt fin VM-final, från första sekund till sista, i damernas -75-kilosklass. Med kraftfull boxning, precisa sparkar och en tät och svårforcerad klinch var hon helt dominant sin turkiska motståndare Mensure Karadayi.

Forsell Nilsson vann tillslut alla tre ronder och tog ett mycket starkt och välförtjänt guld.

– Det känns overkligt, helt sjukt. Men jag är här nu! Jag sitter just nu och väntar på nationalsången. Jag känner mig jättestolt över att få representera Sverige. Det är verkligen stort, säger hon till budokampsport.se.

Mustafa Aboutaka tog kommandot direkt i sin final i herrarnas -75-kilosklass. Aboutaka vann de två första ronderna och kunde bevaka hem guldet i den tredje.

Där blev det dock rondförlust men Aboutaka vann det första herrguldet sedan Rickard Nordstrand vann 2004, också då i Thailand.

– Det känns riktigt, riktigt bra. Overkligt bra, jag har inte smällt det ännu. Just nu väntar jag på att få min medalj, jag har inte ens hunnit ringa mina vänner, skrattar han.

Det blev finalförlust för Camilla Danielsson i -45-kilosklassen. Hon förlorade de två första ronderna mot filippinskan Islay Bomogao och behövde få till ett avslut i den tredje ronden.

Väl där svarade Danielsson för en stark prestation och pressade tillsynes ganska hårt emellanåt. Det räckte emellertid enbart till rondseger. Guldet blev filippinskt.

Det blev en tung inledning på finalen för Ewin Ates i -60-kilosklassen. Amerikanskan Tierra Brandt vann de två inledande ronderna. Och inför den sista gällde samma sak för Ates som för Camilla Danielsson – få till ett avslut. Men det blev aldrig det där riktiga trycket i forceringen från Ates och Brandt vann både sista ronden och guldet.

Sammanlagt blev det således nio svenska VM-medaljer i Bangkok.

Svenska medaljörer i VM

MEDALJÖRER, seniorer
Guldmedalj Irene Forsell Nilsson, -75 kg
Guldmedalj Mustafa Aboutaka, -75 kg

Silvermedalj Ewin Ates, -60 kg
Silvermedalj Camilla Danielsson, -45 kg
Bronsmedalj Moa Carlsson, -54 kg

 

MEDALJÖRER, U23
Guldmedalj Vilda Ekhorn, -54 kg 
Guldmedalj Dalian Dawody, -71 kg 
Silvermedalj Antonia Drevenlid, -60 kg
Bronsmedalj Emilia Koivisto, -57 kg

 

Text: Jonathan Broberg

47
38
39