ADV23: Dopinghunden Molly

ANTIDOPINGVECKAN. Molly, världens första dopingsökhund, arbetar tillsammans med hundförare med att upptäcka förbjudna substanser och hjälper till i urvalet vid en dopingkontroll.
Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

7 juli 2023  |  Kansliet

Molly är en 8-årig Springer spanieln och hon utgör tillsammans med en hundförare, tillika dopingkontrollfunktionär, ett sökhundsekipage som används för att upptäcka specifika dopingsubstanser som är förbjudna enligt WADA:s dopinglista.

Sökhunden inskaffades av Antidoping Sverige 2017 efter ett samarbete med en tidigare hundutbildare hos Tullen. En analys av hundens egenskaper och lämplighet genomfördes då och hunden Molly fick därefter en likställd utbildning som Tullens narkotikahundar får. Utbildningen skedde på Tullens träningscenter utanför Stockholm. Molly är världens första och idag enda sökhund på enbart dopingämnen.

Läs mer om Molly på antidoping.se och följ @dopinghundenmolly på instagram.

Text: Antidoping Sverige

 

Antidopingveckan 2023
Den 3-7 juli genomförs årets antidopingvecka (ADV23) i förbundets kanaler. Utöver eget material tipsar vi, som ovan, om läsning hos Antidoping Sverige. Det som publicerats under denna och tidigare veckor har vi samlat på budokampsport.se › antidoping.
51
43
52