Nyheter

Lotta Wersälls största shorinji kempo-framgång hittills

SHORINJI KEMPO. Tillsammans med parhästen Lovisa Axelle Johnsson kom Lotta Wersäll på en fjärdeplats i VM i shorinji kempo för drygt två veckor sedan. Det är hennes största framgång hittills enligt henne själv – och nu satsar stjärnveteranerna vidare mot ytterligare ett VM.
- Vi var dessutom poängmässigt väldigt nära bronsmedaljen, bara en halv poäng ifrån, säger hon till budokampsport.se.
(Foto: Jenny Svensson)

VM i shorinji kempo hölls i Tokyo för drygt två veckor sedan.

Lovisa Axelle Johnsson (vänster på fotot) och Lotta Wersäll (höger på fotot) kom fyra i stilen kumi embu, masters.

Det blev landslagets sammanlagt bästa placering under Tokyo-mästerskapet och trots flera EM-medaljer i bagaget menar Lotta Wersäll att det här var största framgången hittills.

– Fjärdeplatsen överträffade våra förväntningar med råge, så vi är väldigt nöjda. Vi var dessutom poängmässigt väldigt nära bronsmedaljen, bara en halv poäng ifrån, vilket visar att vi har närmat oss de japanska utövarna. Det gäller svenska landslaget generellt som i detta VM visat på mycket hög kvalitet och bra resultat.

Foto: privat

– För oss så var det här den största framgången hittills, vilket också gör att vi kan glädja oss ännu mer åt tidigare framgångar. Eftersom Shorinji kempo är så mycket större i Japan så blir framgången här ett kvitto på att vi i Sverige håller en hög nivå.

Lotta, hur var det att tävla i klassiska arenan Nippon Budokan?

– Ända sen vi fick veta att det var där tävlingen skulle hållas så har vi sett fram emot att få kliva in på den arenan. Tävlingen skulle egentligen blivit av 2021 men blev uppskjuten på grund av pandemin så det blev en lång väntan. Därför var det också en helt otrolig upplevelse att äntligen vara där. Det är också roligt att få tävla på en riktig kampsportsarena som är anpassad för ändamålet, något vi ju inte i Sverige är bortskämda med.

– Sen är det ju heller inte fel att ha ett genomfört VM i klassiska Budokan på sin kampsport-CV.

Vad händer framgent för dig nu rent idrottsligt?

I och med framgången här så känner både jag och Lovisa att vi gärna så småningom satsar mot nästa VM, som också kommer att hållas i Japan. Vägen dit kommer också att vara aktivt arbete med resten av landslaget och för oss att dela med oss av våra erfarenheter till våra yngre talanger som är väldigt lovande.

Text: Jonathan Broberg