Nyheter

Simon Bleiker siktar på ännu en medalj

IAIDO. För andra gången denna höst åker Simon Bleiker för att representera Sverige i ett EM. För några veckor sen var det jodo och i helgen är det iaido som gäller.
– Jag ska försöka att sikta på en medalj igen, säger Simon Bleiker till budokampsport.se
(Foto: MacGregor Photography)

Simon Bleikers höst har varit minst sagt intensiv när det kommer till elitidrott. I mitten på oktober reste han till Magglingen i Schweiz och tävlade på EM i jodo, tävlingen blev lyckad och Bleiker kom hem med ett EM-silver. Men nu i helgen är det dags för iaido när det europeiska mästerskapet avgörs i den tyska storstaden München. 

Har du hunnit att ladda om efter EM:et i jodo?
– Ja, efter EM i jodo åkte jag hem till min partner och vår fyra månader gamla son. Jag fick inte riktigt tid att slappna av, men det är en form av återhämtning när man får vara med familjen, säger Bleiker.

Hur har det påverkat din uppladdning att du nyss vunnit en internationell mästerskapsmedalj?
– EM i jodo var en stor succé för mig och för hela svenska landslaget och det är otroligt motiverande för den kommande mästerskapet i iaido. Det är lätt att tagga till igen och att föra över energin från jodo-EM till kommande EM i iaido .

Hur har förberedelserna gått inför EM? Förbereder du dig annorlunda inför detta mästerskap i jämförelse med jodon?
– Eftersom man utför iaido utan partner blir det lite mer fokus på individuell träning. Men på det stora hela är det samma typ av förberedning för mig. Som under jodo-EM där jag deltog på tävlingen och graderingen. Då gällde det att vässa till sig för tävlingen och att köra lugnt och stadigt på graderingen.

För de som inte vet tog du ett EM-silver i jodo, vilka förhoppningar har du på detta mästerskap i iaido?
– Det vore jättekul om det svenska landslaget i iaido fick samma framgångar som jodo-landslaget fick under sitt EM. Men jag försöker att inte bli stressad av för höga förväntningar. Det kommer bli fler deltagare i iaido och därmed tuffare att vinna, men jag ska försöka att sikta på en medalj igen, avslutar Bleiker.

Läs mer om truppen som åker till EM i iaido här.

 

Text: Annie Bondefelt Carriage