SB&K får inget elitstöd från RF

ELIT. Det har varit på gång ett tag men under veckan fick Svenska Budo & Kampsportsförbundet det slutgiltiga beskedet om att Riksidrottsförbundet (RF) inte tilldelar några elitstödspengar alls till SB&K under åtminstone de två kommande åren.
– Just nu känns det lite som att känna till en god väns fest, se hur många andra gör sig redo att gå dit och så är man själv inte bjuden, säger SB&K:s ordförande Fredrik Gundmark till budokampsport.se.
(Foto: Bildbyrån)

17 november 2023  |  Jonathan Broberg

Tidigare i veckan meddelade så Riksidrottsförbundet att SB&K inte kommer att få något pengamässigt stöd, elitstöd, för kommande två år.

Inte en krona.

Det hela grundar sig i att Riksidrottsmötet (RIM) i våras röstade igenom en ny motion där fyra mål ligger till grund för beslutet.

– Det är fyra mål, alla extremt exkluderande i sin karaktär, som direkt utesluter en stor del av idrotterna inom RF att få ta del av det statliga stödet. För mig är detta ett sådant enormt snedsteg så det är frågan om jag under mina år inom idrottsrörelsen sett maken till det förut.

De fyra mål som Gundmark menar är:

• Topp 5 – som vinterolympisk nation
• Topp 10 – alla nationer på den globala rankingen
• Topp 20 – som Paralympisk nation (sommar och vinter)
• Topp 20 – som sommarolympisk nation

– Man ser ju rätt tydligt att vi inte har någon vinter- eller sommarolympisk idrott, inte heller någon paralympisk idrott. Så där är vi exkluderade på tre av fyra mål. Det fjärde, den globala rankingen, handlar om en hemsida som uttryckligen inte godkänner kampsporter (”The primary purpose of the sport must not be fighting”) om de inte råkar vara olympiska.

“Ilsken och besviken”

Men det fanns ytterligare en chans för idrotter att kunna få stöd. Åtminstone utåt.

– Man kunde ha en dialog med RF om vissa andra typer av målsättningar, såsom nationellt intresse, kommersiellt och medialt intresse. Ingen av de förbund som hade den dialogen fick något elitstöd. För mig känns det som hitte-på-mål och efterhandskonstruktioner. Det nämndes inte när vi skulle rösta om motionen under RIM, då lyftes det däremot fram och jag citerar Tomas Eriksson från Riksidrottsstyrelsen att ”Jag vill verkligen stryka under. Alla ekonomiska stöd fördelas ju fullt rättvist.”Det skulle ju visa sig att det var tomt prat. Vi känner oss både arga och besvikna.

– Jag undrar också hur politiken ställer sig. Jag menar, det kan ju inte vara meningen att statsbidraget per automatik och på alla möjliga mål direkt diskvalificerar en så pass stor del av förbunden och idrotter i Sverige? Det kan knappast främja den breda svenska idrotten.

Det blev för SB&K:s del ett mycket mörkt och dystert besked. Fredrik Gundmark är allt annat än nöjd med hur Riksidrottsförbundet har skött den här frågan.

– Jag blir ganska sällan arg och upprörd, det kan de som känner mig intyga – men att bli behandlad på det här sättet av de som säger sig jobba för oss idrotter, jag menar det är ju vi idrotter som tillsammans är RF egentligen – det gör mig väldigt ilsken och besviken.

– Just nu känns det lite som att känna till en god väns fest, se hur många andra gör sig redo att gå dit och så är man själv inte bjuden.

Fredrik, vad händer nu?

– Vi har på flera sätt förklarat för RF hur vi tycker att det här känns orimligt och helt fel. Vi har också en nära dialog med andra drabbade förbund och som flera kanske sett har många kritiska röster höjts. Vi kommer fortsätta att ta kampen mot det uteblivna stödet. Självklart.

Text: Jonathan Broberg

5
13
16