VM-guld till Annika Berglund efter imponerande insats

KICKBOXNING. VM-guld till Annika Berglund och finalplats till Linnea Ekman under kvällens tävlingar.
– Nu känns det riktigt skönt med VM-guld, säger Annika Berglund till budokampsport.se

23 november 2023  |  Annie Carriage

VM-guld i veteranklassen till Annika Berglund efter en klar vinst i KL -65 kg mot tyskan Seher Sahin. Berglund hade en bra teknik och läste tyskans försök till raka slag, försvarade och kontrade samtidigt som hon höll tempot uppe. Sahin försökte utnyttja mattan och sökte sig till dess utkanter medan Berglund försökte hitta vinklar att nå poäng. Matchbilden var tidigt tydlig och Berglund dominerade så pass att matchen bröts i andra ronden.
Tidigare under dagen vann Berglund semifinal mot brasilianskan Juliana Werner genom att effektivt ha plockat poäng samtidigt som hon kunde undvika att brasilianskan kom nära.

VM-veteranguldet blev Annika Berglunds andra i karriären.

– Jag hade en bra känsla innan och jag visste lite om tyskan sen innan, hon var med på EM och hon har en lite studsigare stil. Men vi hade förberett oss för det även om hon i den här matchen var lite mer undvikande och gärna sökte mattans ytterkanter. Jag kände direkt att hon ville gå in med sin höger och att hon gärna stod snett vinklad så det gällde att hitta vinklar med boxningen och lowkicks. Jag insåg inte att jag hade en poängövertag men förstod det i rondvilan och såg också att hon hade ont och fick coaching att lugna mig lite. Sen hörde jag landslagskompisarna heja i publiken och då blev jag exalterad och kände att guldet ska till Sverige. Sen bröts matchen på grund av poängövertaget, något man gör i kickboxning om någon är för dominant. Nu känns det riktigt skönt med VM-guld, säger Annika Berglund till budokampsport.se

Ditt andra VM-guld, hur känns det?

– Det andra VM:et känns alltid lite speciellt, på första VM har man ju inga förväntningar medan man har lite mer blickarna på sig nu. Jag har jobbat mycket mentalt, mediterat och fått hjälp med strategier från coacherna inför matcherna. Det blir helt enkelt mer förväntningar både från andra och från sig själv, säger Berglund.

Dagens sista match var semifinalen mellan Linnea Ekman och Zhunussova Mereke från Kazakstan. Första ronden började lite avvaktande men i andra kom svenskan igång ordentligt och hittade avståndet och började pressa Mereke med sina tekniker. I sista ronden såg Mereke ut att tröttna medan Ekman växlade upp och fick in längre kombinationer. Ekman vann rättvist och går VM-final i KL +70 kg under morgondagen.

– Det kändes bra inför matchen, jag var inte så nervös men sen så blev det en ganska lång väntan innan det var dags så då kom det lite nerver. Men vi höll igång och så kändes det bättre och sen körde vi. Matchbilden var avvaktande i början så jag kunde läsa av hur hon jobbade och blocka det för att sen kontra och plocka poäng, säger Linnea Ekman till budokampsport.se

Hur känns det att vara i VM-final?

– Det känns jävligt gött, säger Ekman.

Text: Annie Bondefält Carriage

2
8
10