SMTF:s antidopingsinitiativ ger resultat

ANTIDOPING. SB&K är uppe på topplistan över antalet vaccinerade föreningar. Svenska Muaythaiförbundet står för en del av den utvecklingen genom deras extra satsning på att vaccinera klubbar.
(Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån)

18 december 2023  |  Annie Carriage

SB&K:s antidopingprogram rekommenderar alla föreningar att genomföra vaccinera klubben, för arrangörer av SM är det ett krav. Svenska Muaythaiförbundet har tagit det ett steg längre och kravställer att ”alla föreningar som ställer upp i SM eller annan tävling som SMTF anordnar, behöver ha vaccinerat sin förening mot doping via Antidoping Sveriges hemsida”. Initiativet har varit framgångsrikt och man ser inte bara utvecklingen i SB&K:s statistik utan även på Antidoping Sveriges utbildningssida “Vaccinera Klubben” där Budo & Kampsport just nu är på topp 5-listan över antalet vaccinerade föreningar.

Hur länge har kravet funnits och hur gick tankarna innan beslutet om den togs av SMTF?
– För oss är det en självklarhet att aktivt ta ställning mot doping. Eftersom de flesta dopingfall sker på grund av okunskap så är det viktigt att vi hjälper våra medlemmar att lära sig mer om vad som klassas som doping och vad man ska tänka på för att undvika dopingfall. Under vår planeringshelg i september beslutade vi att från och med 1 januari 2024 har vi som krav att alla föreningar som ställer upp i SM eller annan tävling som SMTF anordnar, behöver ha vaccinerat sin förening mot doping via Antidoping Sveriges hemsida. På sikt hoppas vi att alla föreningar anslutna till SMTF ska vara vaccinerade mot doping, SMTF:s ordförande Nicole Kaiser till budokampsport.se

Vad är era förhoppningar med initiativet?
– Vi hoppas kunna sänka antalet dopingfall och att alla våra medlemmar ska ha kunskap om vad som klassas som doping och hur man undviker oavsiktlig doping, säger Kaiser.

Just nu ligger SB&K på Antidoping Sveriges topp 5-lista, en stor del av SB&K:s senast vaccinerade föreningar är era – hur känns det?
– Det känns jättekul! Att ett så pass litet initiativ kan bidra till att fler får förståelse för antidoping-arbetet känns jättebra. Vi hoppas att fler underförbund vill haka på initiativet så att vi kan hjälpas åt att dra ned statistiken för dopingfall inom SB&K. Sist men inte minst vill vi såklart tacka våra medlemmar som vaccinerar sin förening och bidrar till antidoping-arbetet, säger Kaiser.

Vill ni som förening hjälpa SB&K kliva högre upp på topplistan? Gå in på Vaccinera Klubben och vaccinera er klubb mot doping.

 

Text: Annie Carriage

0
0
0