Nominerade till Kampsportsgalan 2024

KAMPSPORTSGALAN. Galan gör i år comback i nytt format på Kägelbanan i Stockholm. Där hyllas och firas de otroliga budo- och kampsportsbedrifter som gjorts under föregående år.

15 mars 2024  |  Annie Carriage

Den 20 april är det dags – Kampsportsgalan är äntligen tillbaka. Årets jury har nu tagit fram nominerade i fem priskategorier som presenteras nedan. Mottagaren av SB&K:s Hederpris utses av förbundsstyrelsen och presenteras under galan.

 

Årets Budo & Kampsportare

Den här personen andas och lever budo och/eller kampsport och är en föredömlig ambassadör för sin idrott, förening och publik. Personen kan ha varit framgångsrik på tävlingsarenan eller i sin träning.

Jesper Waldestål, iaido Budo-profilen, som är framstående i både iaido och jodo, vann EM-guld i iaido under 2023 i den högsta dangraden rokudan (6 dan).
Emma Lette, jujutsu Vann både VM- och EM-guld i jujutsu under året.
Hanna Palmqvist, MMA Hade ett väldigt fint 2023 i MMA-landslaget och vann VM-guld och VM-brons (mästerskapet här var förlagt till 2023 på grund av pandemin).
Oskar Sjöberg, taido Taido-profilen svarade för ett starkt VM och vann individuell silver i hokei och ett brons i jissen, samt var en bärande del i tenkai-laget som vann brons.
Fia Reisek, armbrytning Armbrytar-profilen vann två World Combat Games-guld i ny viktklass under fjolåret.
Smilla Sundell, thaiboxning 18-åriga thaiboxnings-profilen försvarade under 2023 sin proffstitel i ONE Championship.
Josefine Lindgren Knutsson, MMA MMA-profilen vann sin UFC-debut under 2023 och vann även den amerikanska tävlingsserien Dana White’s Contender Series.
Sadibou Sy, MMA MMA-profilen var under fjolåret nära att försvara sin titel i Professional Fighters League efter att ha tagit sig vidare från seriesystem och playoff.

 

Årets Ledare

Den här ledaren har en förmåga att få människor att blomstra och utvecklas, både idrottsligt och på ett personligt plan. Ledaren är inspirerande och har en positiv attityd, samt en förmåga att se varje individs styrkor och svagheter.

Elina Moestam & Max Lindblad, BJJ

Grundare till föreningen Stark IF som har en tydligt förmedlad värdegrund där alla verkligen är välkomna. Moestam och Lindblad fokuserade under föregående år på att öka antalet barnpass samt arbeta med sin elitgrupp vilket resulterade i fem VM-medaljer samt utnämningen Bästa klubb under SM i både BJJ och submission wrestling.
Payman Hajr, thaiboxning Framgångsrik domare i thaiboxning och kvinnlig förebild som är mycket aktiv både nationellt och internationellt. Har dömt World Combat Games i Riyadh, VM i Bangkok, European Games i Krakow samt SM och många andra tävlingar på svensk mark.
Peder Finnsiö, wushu Framgångsrik och driven ordförande för Svenska Kung Fu & Wushuförbundet samt Stockholms Budo & Kampsportsförbund i många år. Initiativtagare och arrangör av både Kampsportsfestivalen och Kampsportsdagarna på Sergels Torg.
Kader Ben Ali, MMA/BJJ Barn- och ungdomsinstruktör på STHLM SHOOT & Loyalty Muay Thai Förening. Sammanhållning, gemenskap och personlig utveckling står i fokus under Ben Alis träningspass liksom rörelseglädje genom fysisk litteracitet-konceptet.

 

Årets Förening

Den här föreningen är en plats där medlemmar mår bra, utvecklas och tillsammans påverkar verksamheten. Föreningen ligger i bräschen när det gäller ansvarstagande, trygghet och utveckling.

Föreningen Redline En förening där människor med olika bakgrund och åldrar kan mötas. Föreningen ger sina medlemmar möjligheten att vara sig själva och uttrycka sig genom rörelse vilket skapar en glädjefylld gemenskap och inspirerar till utveckling. Föreningen växte under föregående år med 40 procent och är en av de föreningar som genomgått Antidoping Sveriges e-utbildning Vaccinera Klubben.
Området IF Föreningens syfte är att förebygga att barn och unga hamnar i kriminalitet. Under 2023 lyckades föreningen nå ett samarbetsavtal (Idéburet Offentligt Partnerskap, IOP) med Huddinge kommun med målet att stärka folkhälsan och där kommunen står för lokalen. Föreningen vill erbjuda barn i närområdet träning, cv-skrivning och läxhjälp och har tillsammans med en privat finansiär hjälpt 44 personer att ta körkort under de senaste fem åren.
Stark IF En förening med stark uttalad värdegrund där alla verkligen är välkomna. Har under 2023 arrangerat fyra läger för barn, ungdomar och vuxna samt utökat antal barnpass för att möta en ökad efterfrågan. Blev Bästa klubb under SM 2023 både inom BJJ och submission wrestling och tog fem VM-medaljer.
Aikidoföreningen Riai
Aikido Dojo
En förening där rörelseglädje fritt från tävling står i fokus och där träning över köns- och åldersgränser är en självklarhet. Har under året arrangerat barn- och ungdomslägret Happy Summer Camp, en ledarutbildning i Happy Aikido-anda och Happy Aikido-lajv. Happy Aikido-lajv är ett koncept som tog sin slutgiltiga form under 2023. Konceptet väver in den praktiska aikido-träningen i ett historiskt sammanhang, utmanar deltagarna att följa bushido (samurajernas hederskodex) samtidigt som det erbjuder teambuildning till ledarna.

 

Årets Genombrott

Den här personen fick sitt verkliga genombrott under året. Det kan vara en nykomling, men personen kan också äntligen nått ett starkt resultat, efter långt engagemang.

Astrid Schölin, BJJ/jujutsu Jujutsu- och BJJ-utövaren tog fyra internationella mästerskapsmedaljer under 2023. Medaljvalörerna blev EM-guld respektive VM-brons i BJJ samt EM-guld och VM-brons i newaza.
Mustafa Aboutaka, thaiboxning Thaiboxaren vann under 2023 Sveriges första VM-guld på herrsidan sedan 2004.
Josefine Modig, BJJ BJJ- och MMA-utövaren vann under fjolåret sina första internationella medaljer i BJJ, ett EM-guld i NoGi-BJJ och ett VM-brons.
Najib Adam Morllah, MMA Landslagsdebutanten tog föregående år VM-brons i MMA i lätt tungvikt.

 

Årets Hjärta

Priset tilldelas en person som är en förebild och som genom sitt engagemang inom budo och kampsporten bidrar till ett bättre samhälle, likt det SB&K:s vision står för. Personen tar ett stort socialt ansvar, inspirerar samt hjälper människor att utvecklas.

Nina Engqvist, kyokushin Medgrundare och huvudinstruktör på Föreningen Tatakai Kyokushin Bro som de senaste fyra åren gått från fem medlemmar till 200. En engagerad ledare som verkat för att alla oavsett fysiska eller ekonomiska möjligheter ska få träna. Föreningen blev under 2023 utnämnd till Årets Upplands-Broförening, ett pris som går till den förening som gör en värdefull insats för föreningslivet i kommunen.
Pia Moberg, aikido Grundare och huvudinstruktör på föreningen Riai Aikido Dojo som förra året firade 20-årsjubileum. Driver en förening där träning över köns- och åldersgränser är en självklarhet och där rörelseglädje fritt från tävling står i fokus. Har under året anordnat barn- och ungdomslägret Happy Summer Camp och Happy Aikido-lajv, ett lajv vars koncept bygger på att väva in den praktiska träningen i ett historiskt sammanhang och samtidigt utmana deltagarna att utveckla bland annat empati.
Kader Ben Ali, MMA/BJJ Barn- och ungdomsinstruktör på STHLM SHOOT & Loyalty Muay Thai Förening. Sammanhållning, gemenskap och personlig utveckling står i fokus under Ben Alis träningspass liksom rörelseglädje genom fysisk litteracitet-konceptet.
Cemîl Karahan, BJJ Grundare av föreningen Området IF vars syfte är att förebygga att barn och unga hamnar i kriminalitet. Genom sin starka vision att erbjuda barn i området träning, cv-skrivning och läxhjälp har Karahan har under 2023 arbetat fram ett partnerskap (Idéburet Offentligt Partnerskap, IOP) med Huddinge kommun med målet att förbättra folkhälsan och där kommunen står för lokalen. Med sitt driv har Karahan och Området IF även lyckats värva en privat finansiär som under de senaste fem åren hjälpt 44 personer att ta körkort.


SB&K:s Hederspris

Tilldelas den utövare som för förbundet, eller någon av förbundets idrotter, stått för en livslång gärning. Inga nominerade tas fram utan utses av styrelsen för Svenska Budo & Kampsportsförbundet och presenteras under Kampsportsgalan den 20 april.

 

Årets jury

Michael Sjölin, ordförande
Ordförande i nomineringsjuryn och även en del av Idrottsakademins nomineringsjury sedan många år tillbaka. Han har bakgrund inom wushu, instruktör i sanda, internationell domare i kickboxning, allstyle och sanda samt idrottens representant i Svenska Kampsportsdelegationen.

Sebastian Vendel Martinez
Chefredaktör på Maximus Sports, kommentator och en av pionjärerna inom svensk rapportering av MMA.

Elin Bladh
Kampsportare med erfarenhet från MMA, grappling och kickboxning. Före detta vice ordförande och ledamot i Svenska Budo & Kampsportsförbundet samt produktiv skribent och kommentator i olika kampsportsmedier.

Leif Sunje
Ledamot i Svenska Aikidoförbundets graderingskommitté och innehar 6 dan i aikido. Tidigare ordförande i Svenska Aikidoförbundet och före detta vice ordförande i International Aikido Federation. Instruktör i aikdo men har också erfarenhet av iaido och jodo.

Magdalena Kowalczyk
Kampsportsprofil med thaiboxningsbakgrund. Civilekonom som tog VM-guld 2007 och som syns i media både som programledare och före detta gladiator samt är en uppskattad föredragshållare och idrottslig eldsjäl.

 

Text: Annie Carriage

1
5
4