Kampsportsprofilen Lars Karlsson slutar tävla

JUJUTSU/BJJ. I över 20 år har Lars Karlsson tävlat, främst i sportjujutsu, och har under åren skrapat ihop åtskilliga mängder SM-medaljer. Men efter helgens Nordic open, en tävling där allt började för honom en gång i tiden, slutar han tävla.
– Jag är otroligt nöjd och har haft så jäkla kul, säger han till budokampsport.se.

22 mars 2024  |  Jonathan Broberg

I 20 års tid har Lars Karlsson, 44, berikat svenska kampsportstävlingar i allt från karate, jujutsu och de senaste åren även inom BJJ.

Men när årets Nordic Open summerades är det även dags att ringa in en häftig kampsportskarriär. Lars Karlsson har vunnit tre SM-guld och sammanlagt nära 20 SM-medaljer under sin tävlingsaktiva resa.

– Det fina med kampsporter är att man hela tiden lär sig något nytt. Det finns nya infallsvinklar, nya tekniker, nya träningsmetoder. Allt jag har lärt mig genom kampsporten under alla år är något jag såklart även drar nytta av i livet i stort.

– Jag har varit min egen tränare under alla år och sett till det har det väl gått över förväntan, skrattar han.

“Underbara minnen”

Karlsson menar att hans första SM-guld 2013 i jujutsu, när mästerskapet hölls i Sollentuna, möjligen är det största och varmaste minnet från karriären.

– Att känna, efter allt hårt arbete man hade lagt ner, att jag är bäst i Sverige just nu – det kommer jag aldrig att glömma. Vi var många från Linköping på den tiden som reste till SM och vi hjälpte varandra till att bli bättre. Så när jag vann hade jag väldigt många som jag delade glädjen med. Det är faktiskt underbara minnen.

Lars Karlsson kommer ursprungligen från Åmål men flyttade till Linköping för att plugga. Redan under Åmål-tiden i mitten av -90-talet fann han tycke för karate och när flyttlasset gick till Linköping blev det jujutsu.

– Jag tävlade i jujutsu i 17 år. Sportjujutsu är inte lätt, det sliter en del och det krävs hårt arbete för att kunna hänga med. Så de senaste åren har det blivit mycket BJJ. Jag åkte till Brasilien redan 2004 för att träna BJJ, så det var kul att kunna fördjupa mig med sporten igen.

Men nu, efter att ha tävlat i Nordic Open under helgen i jujutsu – där det hela egentligen började en gång i tiden – är det slut med tävlandet.

– Det känns faktiskt bra att kunna sluta på det här sättet. Att jag själv fick regissera slutet som jag hade tänkt och att jag känner att jag har gjort det mesta som jag velat göra som tävlingsaktiv.

“Att vara kampsportare har varit min identitet”

Visserligen är tävlingsresan över för Lars Karlsson, men kampsportsresan i stort är långt ifrån det.

– Det blir nog en lite konstigt känslosam övergångsperiod ett tag, men jag kommer fortsätta träna förstås och jag kommer att fördjupa mitt coachande på klubben. Vi har bra grapplingverksamhet som jag kan hjälpa till med, vi har Tobias Söderberg som är uppe i sin MMA-satsning där jag hjälper till på ett hörn och det känns jäkligt kul och spännande att kunna hjälpa andra framåt nu.

Karlsson avslutar med vad som drivit honom till att tävla i kampsport under alla år.

– Att vara kampsportare har på något sätt varit min identitet. Jag har många goda vänner och det är en väldigt fin gemenskap inom kampsporten som jag tycker mycket om. Jag är otroligt nöjd och har haft så jäkla kul.

Text och foto: Jonathan Broberg

1
5
4