Kampsportsgalans pristagare 2024

KAMPSPORTSGALAN. Under en glittrande kväll hyllades de nominerade av publiken inne på Kägelbanan i Stockholm.
– Jag vill tacka alla som stöttar oss, alla våra ledare och tränare. Jag står här med micken med det är så många som arbetar för att det här ska bli något bra, säger Cemîl Karahan som fick motta pris för både Årets hjärta och Årets förening.
(Foto: Michael Campanella/Bildbyrån)

20 april 2024  |  Annie Carriage

Ikväll var det äntligen dags för en comeback av Kampsportsgalan, en aning modifierad men fortfarande en glittrande tillställning i hjärtat av Stockholm. I lokalerna samlades de nominerande tillsammans med medlemmar, underförbundsrepresentanter och nära och kära.
Alla årets pristagare röstades fram av medlemmarna själva med undantag av SB&K:s hederspris som togs fram av förbundsstyrelsen.

Galan presenterades med bravur av en av Sveriges mest kända kvinnliga fighters genom tiderna, Lina Länsberg. Under kvällen bjöds även på underhållning i form av uppvisning av wushu.

Årets pristagare

SB&K:s hederpris – Virpi Alajarva
En hängiven och modig kampsportsprofil som länge kämpat för att alla ska ha lika förutsättningar inom idrotten oavsett kön, ålder eller bakgrund.

Årets genombrott – Mustafa Aboutaka
En teknisk thaiboxare som imponerade stort under föregående VM där han som debutant tog det första guldet på herrsidan sedan 2004. Med 45% av rösterna tog han hem även detta pris.

Årets ledare – Elina Moestam & Max Lindblad
Efter 35,2% av rösterna tilldelades Elina Moestam och Max Lindblad priset som Årets ledare. Moestam och Lindblad är grundare och tränare i föreningen Stark IF och arbetar aktivt med både barn- och ungdomsverksamhet liksom en intensivt satsande elitgrupp som resulterade i fem VM-medaljer.

– Vi är jätteglada, det betyder jättemycket. Vi har varit nominerade förut men aldrig vunnit. Vi har haft några tuffa år men nu är vi hedrade och jätteglada och ser fram emot framtiden. Vi vill tacka alla våra medlemmar och tränare på klubben och alla som har röstat, säger Moestam och Lindblad.

Årets hjärta – Cemîl Karahan
Grundare av förening Området IF och har med sin starka vision drivit föreningen framåt. Utöver att erbjuda träning och läxhjälp har föreningen tillsammans med en privat finansiär hjälp 44 unga person att ta körkort. Med 50% rösterna blev Cemîl Karahan Årets hjärta.

– När jag var nominerad sist och stod på den här scenen tror jag att jag sa redan då att utvecklingen i Sverige går åt helt fel håll. Många säger att det krävs en by för att uppfostra ett barn men den andra sidan av myntet kan vara att om barnet inte känner sig som en del av byn bränner de ner den för att känna värmen. Jag vill tacka alla som stöttar oss, alla våra ledare och tränare. Jag står här med micken med det är så många som arbetar för att det här ska bli något bra, säger Cemîl Karahan.

Årets förening – Området IF
Föreningens syfte är att genom kampsport förebygga att barn och ungdomar hamnar i kriminalitet. Föreningen vill erbjuda folk i närområdet träning och läxhjälp och har under året slutit ett samarbetsavtal med Huddinge kommun med målet att stärka folkhälsan. Med 40,1% av rösterna blev Området IF utnämnd Årets förening.

Årets budo & kampsportare – Emma Lette
En jujutsu-utövare som går från klarhet till klarhet när hon under senaste åren tagit över den internationella scenen. Under 2023 tog hon både VM- och EM-guld i sin viktklass. Under omröstning tog hon hem 42% rösterna och blev därmed årets budo & kampsportare.

– Mycket känslor nu men jag är så tacksam för alla de människor som står bakom mig i det här, tränare, klubben, familj och vänner. Jag är så otroligt stolt över mitt år och vad jag har presterat. Tack för att ni har röstat, säger Emma Lette.

Nytt för i år var att underförbunden själva fick möjligheten att utse en pristagare inom sina egna förbund, en eller flera personer som har gjort något speciellt för idrotten under året som gått.

Pristagare underförbunden

Peter Spangfort  Svenska Aikidoförbundet
Herish Ghoulami  Svenska Allstyleförbundet
Lovisa Wahlström
Pelle Chamliden
Pontus Johansson 
Svenska Armsportförbundet
Margareta Myhr  Svenska BJJ-förbundet
Rickard Sundelius  Svenska Bujinkanförbundet
Josef Vike  Svenska Capoeiraförbundet
Ali Hayder  Svenska Fullkontaktskarateorganisationen
Emma Lette Svenska Jujutsufederationen
Bo Rocatis Svenska Kampidrottsförbundet (Defendo, FMA, Glima, Krav Maga, Systema) 
Kate Sylvester Svenska Kendoförbundet (Kendo, Iaido, Jodo, Kyudo, Naginata) 
Sammy Voss Svenska Kickboxningsförbundet 
Andre Adolfo Svenska Kung fu & Wushuförbundet
Besam Yousef Svenska MMA-förbundet
Fredrik Johnson Svenska Muaythaiförbundet
Hans Ersson Svenska Submission Wrestlingförbundet
Björn Sjöberg Svenska Taidoförbundet

 

Stort grattis till alla pristagarna önskar SB&K!

Text: Annie Carriage

2
8
10