Tre svenska silver i wushu-EM:s sista tävlingsdag

WUSHU. Det historiska hemma-EM:et i wushu hade en intensiv och sprakande sista tävlingsdag. Och fler fina blågula insatser krönte mästerskapet. Det blev exempelvis tre silver under dagen till Manne Jältsten, Andre Hermansson och Elias Bojerud.
– Det har varit jättekul. Jag har fått mycket stöd från familj, vänner och från klubben. Det känns också riktigt bra med ett silver, säger Manne Jältsten till budokampsport.se.

5 maj 2024  |  Jonathan Broberg

Den sista tävlingsdagen i det historiska wushu-EM på hemmaplan blev en fin blågul dag. 

Tre silvermedaljer bärgades under dagen, två i sanda och ett i taolu.

SANDA
Det blev en snöplig förlust för Manne Jältsten i light sanda mot Mazlum Okan från Turkiet. Jältsten hamnade i underläge efter första ronden och gjorde ett ärligt och rakryggat försök att komma ikapp i den andra. Det utnyttjade Okan klokt och vann sedermera matchen med 2-0 i ronder.

Men ett EM-silver för Jältsten som bjudit på fina matcher under mästerskapet.

– Det har varit jättekul. Jag har fått mycket stöd från familj, vänner och från klubben. Det känns också riktigt bra med ett silver. Det är klart man vill alltid vinna, men jag gav honom en bra match om guldet, säger Jältsten efter matchen.

Det blev ännu en finalförlust för svensk del. Elias Bojerud Bandago kunde inte riktigt hota armeniern Davit Isakhanyan i -56-kilosklassen. Armeniern vann två raka ronder.

TAOLU
Det blev ett silver till Andre Hermansson i stilen “imitation styles” (bara händer). Hermansson satte teknikerna väl och inkasserade 8.79 i poäng av domarna. Fredrik Andersson tävlade också i klassen och var inte långt från medaljerna med sina 8.65, men slutade ironiskt nog sist i gruppen på en femte plats.

Jonathan Nirmark var först ut av svenskarna i taolu under EM:s sista tävlingsdag. Nirmark hade fin energi men kunde inte bland sig i medaljstriden i stilen nangun (långa vapen), utan slutade på en elfte placering.

Det blev relativt höga poäng, över 8,9, för Axel Westerkull i stilen gunshu (långa vapen) men det räckte inte till att bland sig i medaljstriden.

Andre Hermansson och Axel Westerkull var sedan ensamma i en tävlingsklass, duilian, där de var på mattan samtidigt. Domarna bedömde det till höga poäng, 9.3.

Med det stannade den svenska medaljskörden på tolv medaljer, tre silver och nio brons.

SVENSKA MEDALJERNA
Silvermedalj Manne Jältsten, sanda (light, -65 kg)
Silvermedalj Elias Bojerud Bandago, sanda -60 kg
Silvermedalj André Hermansson, taolu (bara händer)
Bronsmedalj Fredrik Andersson, taolu (flexibla vapen)
Bronsmedalj Emilia Ask, taolu (flexibla vapen)
Bronsmedalj Morgan Bjälvenäs, sanda (light, -60 kg)
Bronsmedalj Ilia Pavlov, sanda (light, -70 kg)
Bronsmedalj Paolo Pasquariello, sanda (light, -65 kg)
Bronsmedalj Darin Twana, sanda (-85 kg)
Bronsmedalj Mikael Fäldt, sanda (-75 kg)
Bronsmedalj Alexander Segerdahl, sanda (junior, -56 kg)
Bronsmedalj Maximus Åberg, sanda (junior, -70 kg)

 

Här finns den officiella medaljlistan.

Text och foto: Jonathan Broberg

2
8
10