Nyheter

”Vi är väldigt nöjda med insatserna”

De flesta hade inte tävlat i internationella mästerskap innan, ändå tog sig tre av sju i den svenska truppen till bronsfinal i EM i ju-jutsu i helgen.
    - Det här båda mycket gott för framtiden, säger landslagscoachen Linda Lindström. Nu bygger vi laget inför nästa VM.

De flesta hade inte tävlat i internationella mästerskap innan, ändå tog sig tre av sju i den svenska truppen till bronsfinal i EM i ju-jutsu i helgen.
    – Det här båda mycket gott för framtiden, säger landslagscoachen Linda Lindström. Nu bygger vi laget inför nästa VM.

Europa dominerar den internationella ju-jutsun och det är stenhård konkurrens på EM. För ett ungt och oprövat svenskt landslag var utmaningen i helgens mästerskap alltså stor. Men resultatet blev att inte mindre än tre av de sju i truppen tog sig till bronsfinal och att en av finalerna resulterade i ett brons.
    – Veronica Kumlin förlorade sin första match mot en spanjorska lite orättvist men sedan vann hon övriga matcher på full house innan tiden var slut eller med god marginal. Till och med bronsmatchen tog hon på full house och det är imponerande, berättar Linda lindström.
    Veronica Kumlin själv hade knappt vågat hoppas på en medalj och efter att ha förlorat den första matchen var det en lång seg väntan till återkvalen. Men det var lätt att tända om och fortsättningen kunde bli så övertygande som den blev.
    – Det känns helt underbart att det kunde bli medalj, det är ändå mitt första mästerskap och min fjärde internationella tävling över huvud taget, säger Veronica Kumlin. Och det är så fruktansvärt roligt att tävla! Det är det här som gör det värt alla sura träningspass.
    17-årige Jonas Lundh lyckades också ta sig ända fram till bronsmatch där han tyvärr föll mot en stark italienare. Den tredje svensken som fick fajtas om medalj var Patrik Fondin.
    – Patriks match var oavgjord när tiden var slut och fick gå till förlängning. Precis i slutsekundrarna av förlängningen lyckades motståndaren sätta poängen som avgjorde, så marginalerna var verkligen små, säger Linda lindström.
     Över lag är landslagscoacherna mycket nöjda med lagets insatser och ser ljust på framtiden.
    – Vi visste att de var bra, men det är en helt annan sak med mästerskap så vi ger alla mycket väl godkänt, säger Linda Lindström. Alla har höjt sig och det bådar gott för framtiden. Det är ett ganska nytt landslag och nu bygger vi inför nästa eller kanske till och med näst-nästa VM.

Foto: Gunnar Hoffsten