Äldst men minst tävlar i Uppsala

Glima.
På plats vid kungahögarna där vissa tror att det funnits ett vikingatempel går SM i glima av stapeln. På gräset över outgrävda hemligheter från vikingatiden ska 13 herrar göra upp om vilka som bästa behärskar vikingarnas vapenlösa stridskonst – glima.

2 juli 2009  |  Tony Svensson

Glima.
På plats vid kungahögarna där vissa tror att det funnits ett vikingatempel går SM i glima av stapeln. På gräset över outgrävda hemligheter från vikingatiden ska 13 herrar göra upp om vilka som bästa behärskar vikingarnas vapenlösa stridskonst – glima.

Den fornnordiska brottningen glima är förbundets minsta idrott så det hittills näst största SM:et samlar 13 herrar från tre olika klubbar. Och arrangören Lars Magnar Enoksen är optimistisk.
Tävlingen blir mycket bra. I år kommer det att komma både brottare och MMA-utövare – och Daniel Lundholm som tog VM-brons förra året kommer att vara med, berättar han.

Det är VM även i år och SM kommer att tjäna som uttagning vilket borde kunna innebära lite extra glöd i tävlingen.
Detta SM kommer en ny generation glimautövare som tränat ett tag och blivit väldigt duktiga, berättar Enoksen. Allra mest tror jag på Christoffer SIlow som är relativt ung och är en av de första i sin generation att utbilda sig till glimainstruktör. Han lär ta sig till medaljplats, kanske till och med ta guld.

Det var tre museer som ville stå värd för SM i glima i år, men det var Gamla Upsala museum som tog hem det. Och förväntan är stor både hos museet och tävlingsarrangörerna.
Det är en idé jag har haft i flera år eftersom jag tycker att det är den perfekta miljön, berättar Linda Klementsson på museet. När vi fick en ny platschef som nappade kontaktade vi arrangörerna och de var positiva.

Förutom själva SM-tävlingen på lördagen kommer det att vara prova-på med efterföljande föreläsning om vikingarnas stridskonst på söndagen. Dessutom har museet sin vanliga vikingautställning med fler visningar varje dag och möjlighet att gå upp på högarna.
– Det blir nog både kul och välbesökt, folk har redan börjat ringa, berättar Linda Klementsson. Och vi hoppas på att få behålla tävlingen.
 

51
43
52