Underförbundens ordförande har ordet: Shorinjikempo

Fotograf Magnus HartmanI en artikelserie i 23 delar kommer budokampsport.se att ta pulsen på underförbundens ordföranden. Denna gång har turen kommit till Shorinjikempos Anders Pettersson.Shorinjikempo är en japansk budoart som grundades i Japan av So Doshin 1947 och innefattar en mängd olika slag, sparkar och blockeringar samt kast, nedbrytningar, fasthållningar och svep.

5 november 2009  |  Jonathan Broberg

Fotograf Magnus HartmanI en artikelserie i 23 delar kommer budokampsport.se att ta pulsen på underförbundens ordföranden. Denna gång har turen kommit till Shorinjikempos Anders Pettersson.


Shorinjikempo är en japansk budoart som grundades i Japan av So Doshin 1947 och innefattar en mängd olika slag, sparkar och blockeringar samt kast, nedbrytningar, fasthållningar och svep.

Träningen följer två grundläggande principer: ken zen ichinyo, kropp och själ är ett, samt riki ai fu ni, styrka och kärlek skall inte separeras. De tre huvudsakliga målen med träning är förbättrad fysisk hälsa, mental utveckling och förmåga till självförsvar.

Anders Pettersson är ordförande i Svenska Shorinjikempoförbundet och har så varit sedan 1995. Framförallt har Anders märkt en positiv utveckling för idrotten i Sverige.
   – Ja, det blev bättre sedan vi blev ett eget underförbundet. Allt har liksom blivit lite friare och enklare.

“Fyller snart 40 år”
Den närmaste framtiden för shorinjikempo ser händelserik ut med bland annat ett stundande SM.
   – I och med att man tävlar två och två är det hela lite speciellt. Förr har vi haft ganska svårt att locka nya utövare, men i och med att vi nu arrangerar svenska mästerskap upplever jag det som att fler söker sig till idrotten, vilket värmer alla vi som arbetar för den utvecklingen.

Men även på längre sikt finns det planer för att slussa in fler utövare. Marknadsföringen av idrotten kommer att ges rejält utrymme till nästa år.
   – Ja, det är ju lite lägligt. Svenska Budo & Kampsportsförbundet fyller 50 år och vårt förbund fyller 40. Det är självfallet så att vi ska rida på den vågen och försöka nå ut till så många som möjligt.

Annars styrs väldigt mycket av även svensk shorinjikempo ifrån Japan. Anders har hela tiden kontinuerlig japansk korrespondens.
   – Jo, så är det. Japanerna är väldigt noggranna med hur idrotten bedrivs. Men jag har en mycket bra kontakt, så det är egentligen bara positivt.

Hur står sig då svensk shorinjikempo i europeisk konkurrens? Jo, bra om du frågar Anders.
   – De stora nationerna är väl England, Spanien, Italien och Frankrike. Sedan skulle jag nog påstå att Sverige kommer därefter. Vi ligger rätt bra till. Men vi siktar så klart på att bli ännu bättre.

Text: Jonathan Broberg

5
13
16