Också wushu närmar sig SM


Det är en tid med mycket SM-tävlande inom förbundet nu. Det vankas Budo-SM, kickboxnings-sm och så har ju taidon sitt mästerskap imorgon. Till detta adderas även wushu som den 15:e maj har SM-tävlingar i Sanshou och Taolu i Liljeholmshallen i Stockholm.
   – Spännande tävling med hög kvalitet, förutspår arrangör Romain Schwab till budokampsport.se.

7 maj 2010  |  Jonathan Broberg


Det är en tid med mycket SM-tävlande inom förbundet nu. Det vankas Budo-SM, kickboxnings-sm och så har ju taidon sitt mästerskap imorgon. Till detta adderas även wushu som den 15:e maj har SM-tävlingar i Sanshou och Taolu i Liljeholmshallen i Stockholm.
   – Spännande tävling med hög kvalitet, förutspår arrangör Romain Schwab till budokampsport.se.

Wushu är det allmänna namnet för kinesisk kampkonst och kan delas in i två stora grupperingar: traditionell kampkonst och modern idrott.

Skillnaden är att syftet med träningen har förändrats från att ha varit fokuserat på stridskonst till en tävlingsorienterad idrott som delas in i två tävlingsformer: kamp – sanshou och uppvisning – taolu.

“Utvecklas som utövare och människa”
Precis som i mycket annan kampsport står sig Sverige väldigt väl mot internationellt motstånd. Bland annat åkte ett svenskt landslag till EM tidigare i våras och kom hem med två senior- oc
h två junior medaljer. En av de stora stjärnorna är Nils Widlund som under Kampsportsgalan var nominerad i hela fyra priskategorier.
   – Det blir hög kvalitet på SM, lovar arrangör Romain Schwab.


Romain menar också att själva grunden till utveckling inom wushu ligger i att delta på stora mästerskap.
   –
Tävlingar är en slags mötespunkt där folk utbyter och ökar kunskaper i sitt utövande genom att träffa andra människor. Det är inte bara en fråga om att vinna eller förlora: man utvecklas som utövare, man utvecklas som människa.

Nytt för i år är också att SM har en ny indelning inom Taolu (tävlingsgren där man utför former, s.k. tävlingsrutiner).
    – Det handlar om de traditionella sydliga och nordliga stilarna som förut var grupperade i en och samma gren trots de stora skillnaderna i stil. Det finns nämligen en del olikheter i termer av bland annat känslor, positioner och rörelser. Därför har vi i år den här nya indelningen inom de traditionella stilarna med nordliga och sydliga i syfte med att få en rättvisare och bättre bedömning.

Söker fler tävlande
Det är ungefär 80 tävlande anmälda och fortfarande går det att anmäla sig till mästerskapen, men det börjar bli ont om tid. Redan på söndag stänger anmälningsprocessen till SM.
   –
Vår förhoppning är att få en så bra organisation som möjligt och en trevlig stämning samt att alla som har anmält sig till tävlingen får chansen att tävla. Därför försöker vi just nu få in ännu mer tävlande, avslutar Schwab.

För mer information om Wushu-SM, se www.wushusm2010.se.

Text: Jonathan Broberg

5
13
16