Kicksm – en kväll bland vänner och stjärnor med kärlek


Vilken kväll det blev på Le Bon Palais. Det var en kväll fylld med drömmar som besannades. De största namnen i svensk kickboxning var på plats, alla var verkligen där. Och det blev några oförglömliga ögonblick denna afton
.

23 maj 2010  |  Jonathan Broberg


Vilken kväll det blev på Le Bon Palais. Det var en kväll fylld med drömmar som besannades. De största namnen i svensk kickboxning var på plats, alla var verkligen där. Och det blev några oförglömliga ögonblick denna afton
.

Svensk Kickboxning upplever en renässans. Det är faktiskt frågan om Sverige någonsin fått fram så många stjärnor samtidigt i kickboxning förr.

Där fanns Björn Kjöllerström, Mohammad Hassan Al-Naib, Caroline Ek, Nils Widlund och många andra i final. Samtiga SM finaler hade kunnat vara matcher långt fram i ett internationellt mästerskap. Så bra var kvaliteten. Och då fick publiken inte se Therese Gunnarsson som vann sin viktklass på GIH tidigare under dagen.

Ek och Widlund vann
Arrangör av SM, Stockholm Kickboxning, hade förlagt tävlingarna till pompösa Le Bon Palais i centrala Stockholm. Det innebar en intim och väldigt närvarande känsla för de uppskattningsvis 300 åskådarna på plats. Ett mycket lyckat drag av arrangören, skulle det visa sig då många matcher blev närmast osannolikt spännande till sin karaktär.

Regerande WAKO PRO världsmästarinnan Caroline Ek är ett fenomen. Det står utanför all diskussion sedan hon visat upp varför hon ligger åtminstone ett par snäpp över allt annat motstånd i Sverige i sin viktklass för tillfället. Caroline fick för att få match på SM banta ner sig en normal viktklass. Och även om motståndet kämpade febrilt och ibland förvånansvärt framgångsfullt var det aldrig något snack. Caroline Ek var helt enkelt för bra.

Kvällens kanske mest spännande match var den mellan Nils Widlund och Mohammad Hassan Al-Naib. Mohammad, som under fjolårets VM i Österrike drog axeln ur led, har kommit tillbaka starkt efter den skadan och imponerade stort i kvalet. Skånepågen inledde också furiöst och taktiskt fulländat mot Widlund som inte riktigt kom nära under den första hälften av matchen.

Men efterhand växte Widlund och tog över med sin utmärkta fysik och sina snabba slagväxlingar. Men det var inte förrän mindre än en minut kvar som Widlund fick in en träff som definitivt lade grunden till stockholmarens andra SM-guld på en vecka.
   – Jag undrar om det finns någon som har vunnit två SM-guld i två olika idrotter under en och samma vecka, lyste han till budokampsport.se efteråt.

Även Kjöllerström
Nils hann precis tillbaka från kamerornas blickfång för att se sin klubbkamrat och vän Björn Kjöllerström försvara sitt SM-guld. Björn vann enhälligt med 3-0 i en underhållande och bitvis jämn match.
   – Inte min bästa match i karriären, men det viktigaste var ju att vinna, strålade en glad och framförallt lättad Björn efteråt.

I slutet av kvällen kom tungviktsdrabbningen, +91 kilo. En oerhört hårdslående Jonny Iversen var otroligt distinkt i sin fighting och gav inte sin motståndare utrymme för annat än försvar eller möjligtvis sporadiska attacker. Jonny imponerade och trots sin storlek hade han ganska enkelt att ställa om från sin gardposition till anfall. En sprudlande match som avslutade kickboxnings-SM:s kickboxningsdel.

Men kvällen bjöd också på superfights i thaiboxning. Dessa matcher var som salladskryddan är för den perfekta dressingen. Bröderna Teymur vann sina respektive matcher alltmedan den kanske mest raffinerade av superfightsen, den mellan Kittisak Noiwibon och Karim Phetphlai fick det aningen ovanliga, men för kvällen ytterst rättvisa resultatet oavgjort.

Som helhet blev kickboxnings-SM som en underbar bal på slottet. Le Bon Palais ligger alldeles intill Clarion Sign Hotel vid Norra Bantorget, där Kampsportsgalan hölls tidigare i vår.

Det är inte annat än numera anrikt och klassisk svensk kampsportsmark, detta Norra Bantorget.

Ty, likt Kampsportsgalan var detta kickboxnings-sm något som kommer att kila sig fast i hjärtat och följa med de drygt 300 åskådarna länge, länge i livet.

Resultat från SM kommer efter helgen.

Text: Jonathan Broberg
Foto: Mona Thun Lundkvist
 

5
13
16