Micaela Ahlstam Sveriges kendohopp i Combat Games


För ett tag sedan fick Micaela Ahlstam, svensk mästarinna i kendo, ett trevligt samtal som talade om att hon ska representera Sverige i kendons turnering i Sportaccord Combat Games.
   – Jag blev först förvånad, men sedan naturligtvis väldigt glad, säger Micaela till budokampsport.se.

4 augusti 2010  |  Jonathan Broberg


För ett tag sedan fick Micaela Ahlstam, svensk mästarinna i kendo, ett trevligt samtal som talade om att hon ska representera Sverige i kendons turnering i Sportaccord Combat Games.
   – Jag blev först förvånad, men sedan naturligtvis väldigt glad, säger Micaela till budokampsport.se.

Det är 23 dagar kvar till världens största budo- och kampsportstävling sätter igång i Peking i Kina. 13 olika arter av budo och kampsport finns med på programmet.

En av dessa är den uråldriga budosporten kendo. Det är en japansk kampsport som ursprungligen kallades kenjutsu, svärdsteknik. Den utvecklades av samurajer, främst under inbördeskrigen i Japan på 1500-talet.

Direktutslagning tillämpas i kendotävlingen
I Sportaccord Combat Games sätter Sverige sitt hopp till den svenska mästarinnan Micaela Ahlstam, som blir ende blågul i kendotävlingen.
   – Helt klart en fjäder i hatten. När jag fick beskedet visste jag först inte riktigt var det var för något, men det ska bli otroligt spännande och roligt, säger hon.

Micaela befinner sig fortfarande på semester när budokampsport.se når henne. Men redan i nästa vecka inleds träningen inför Kinaäventyret.
   – Det kommer handla mycket om kendofokus. Grunden har jag, så träningen blir väldigt mycket anpassad till tävlingsmoment.

Tävlingens upplägg skiljer sig lite från SM och EM. Istället för ett gruppspel blir det direktutslagning. Micaela kommer att ställas mot en amerikanska i första omgången.
   – Ja, det blir tufft direkt. Jag vet uppriktigt inte så mycket om min motståndare, det handlar mer för mig om att gå ut och göra mitt allra bästa. Att prestera så bra kendo som möjligt.

“En härlig kickstart”
Att delta i Sportaccord Combat Games blir ett litet annorlunda upplägg på säsongsstarten än vad Micaela hade planerat, men när möjligheten dök upp tvekade hon inte.
   – Nej, jag ser det snarare som att det blir en härlig kickstart. Jag satsade mycket på SM i våras, vilket jag vann. Sedan har mitt sikte varit inställt på EM som går i maj nästa år. Men det här ändrade lite mitt upplägg, fast bara positivt.

Förutom den individuella tävlingen kommer en lagtävling också att hållas. Den är inte Micaela med i. Däremot kommer hon att ha en kendouppvisning tillsammans med en koreanska, en japanska och en australiensiska.
   – Ja, det stämmer. Det kommer, som hela den här upplevelsen, att bli otroligt spännande och jag ser jättemycket fram emot att åka iväg till Kina och förhoppningsvis göra bra ifrån mig, avslutar hon.

Text: Jonathan Broberg