Medaljregn för Sverige


Tre kontinenter på plats, världens största ju-jutsutävling och åter igen visar Sverige var skåpet ska stå. Sex medaljer kammades hem i alla valörer. Bäst på seniorsidan var damerna genom Veronica Kumlins guld i -70 kg, och klassen -62 kg där Sverige vann både silver och brons.

4 oktober 2010  |  Jonathan Broberg


Tre kontinenter på plats, världens största ju-jutsutävling och åter igen visar Sverige var skåpet ska stå. Sex medaljer kammades hem i alla valörer. Bäst på seniorsidan var damerna genom Veronica Kumlins guld i -70 kg, och klassen -62 kg där Sverige vann både silver och brons.

Sverige skickade många man, men kammade också hem många medaljer. German Open, som räknas till en av de viktigaste tävlingarna under året, bjöd på extra mycket dramatik inför stundande VM i november.

Först ut på morgonen var damerna -62 kg. En klass som totalt innehöll 16 fighters varav fem av dem var svenskor. De två svenskorna som visade bäst klass under dagen i denna viktklass skulle visa sig vara Sara Widgren och Annika Lindström. Sara fick en lottning som passade henne perfekt då hon fick i sina två första matcher möta motståndare från juniormästerskap som hon tidigare vunnit mot. Även denna gång utgick hon med segern i båda matcherna. I sin semifinal blev det även där vinst och därmed en finalplats säkrad.

Annika Lindström mötte på för svårt motstånd i sin väg mot finalen i tyskan Carina Neupert. I en match som snabbt vanns av tyskan kastades Annika in i återkvalet för att istället kriga om bronsmedalj. I sin bronsfinal mötte hon Saras semifinalmotståndare, och även Annika gav henne pisk och säkrade därmed Sveriges första medalj.

Sara fick alltså möta Neupert i finalen och även om matchen nästan gick tiden ut så hade Sara inte mycket att sätta emot tyskans tekniker. I slutsekunderna vann tyskan på teknisk knockout. Men Sara debuterade i denna tävling i -62 kg på seniorsidan och var nöjd med sin insats. Förra året kom hon på en tredje plats i -55kg.

Ut på mattan kom Markus Johansson i -77 kg. Han vann sin första match enkelt med många poäng i golvdelen där han fick flera avklapp. I sin andra match mot Ryssland var det däremot betydligt mer motstånd. I slutsekunderna med 8-9 till ryssen fick Markus in en fasthållning som gav honom en poäng och därmed lika poängställning. Men med lika poäng och antal ippon blev matchen förlängd med två minuter. Efter den första förlängningen stod det åter igen lika 16-16, och gick således till förlängning igen! Men efter totalt sju minuters kamp vann ryssen med tre poäng. I sitt återkval fick Markus möta en fighter från Frankrike som var för svår. Förlust på fullt hus och inget mer tävlande för ”Makke” denna dag. 

I U18-klassen -73 kg tävlade såväl Andreas Lindgren som Fredrik Widgren. Andreas gjorde en comeback på tävlingsmattan efter ett längre uppehåll och gjorde en bra turnering med både vinster och förluster men slutade oplacerad när dagen var slut. Sin klubbkompis Fredrik däremot kunde han och den svenska publiken på plats se gå till en final efter en turnering som var lysande. Fredrik mötte i finalen sin baneman från junior-EM: dansken Mathias Hundeboll. Då slutade det med förlust för Fredrik.

På German Open däremot var matchen minst lika jämn som sist. De båda kombattanterna växlade slagtekniker och Fredrik var strået vassare på golvet och gjorde många bra försvarstekniker där. Med fyra sekunder kvar ledde Fredrik bara med en poäng kvar när domaren dömde upp dem efter en sejours golvkamp. Kall som is tajmade Fredrik ut dansken och vann med 12-10.

En annan som gjorde comeback efter ett långt uppehåll var Alexander Jansson från Gävle. Han tävlade i -85 kg och fick en tuff start mot en fransk fighter. En spark träffade oturligt i ansiktet och en annan i hårt i bröstkorgen. Något tilltufsad hämtade Alex sig och tog sig igenom turneringen på ett mycket bra sätt. Efter en vinst mot Schweiz vann han brons.

I damernas -70 kg som var en av de sista klasserna att starta bland svenskarna gjorde Veronica Kumlin succé direkt. Första matchen blev tyskt motstånd men det motstånd som fanns krossade Veronica genom att vinna på teknisk knockout. I match nummer två bjöd Danmark upp till dans men där var det Veronica som förde. Vid halvtid stod det 4-9 till Veronica och efter det utökade hon bara ledningen till att vinna med 4-19.

Tredje matchen för Veronica blev mot Frankrike, men inte heller denna fransyska kunde stoppa Veronica. Efter en snygg haito, ett perfekt o uchi gari-kast och en fasthållning vann återigen Veronica denna dag på fullt hus. Finalen var då det som återstod. Den gick mot Tyskland och var dagens jämnaste match för svenskan. Med växlande ledning stod siffrorna 8-9 till Veronica som därmed kammade hem Sveriges enda seniorguld.

Under dagen krigade även Anton Villberg i U21 – 85 kg. Han blandade rysarmatcher som var tvungna att avgöras på antal ippon vid lika poäng, med säkra segrar och förluster. Totalt blev det ett brons för Anton.

Text: Helena Hugosson, informatör Ju jutsufederationen