Azerbaijans ambassadör önskar Sverige lycka till i EM


Under onsdagen hade tävlingsansvarige för Swedish Open i Wushu Ahad Nobakhti sammankallat till ett möte med Azerbaijans ambassadör i Stockholm. Ett möte som innehöll många skratt och en hel del diplomati, där bland annat visum stod på agendan.

8 oktober 2010  |  Jonathan Broberg


Under onsdagen hade tävlingsansvarige för Swedish Open i Wushu Ahad Nobakhti sammankallat till ett möte med Azerbaijans ambassadör i Stockholm. Ett möte som innehöll många skratt och en hel del diplomati, där bland annat visum stod på agendan.


Om tio dagar reser Sveriges trupp till kickboxnings-EM i Azerbaijan. Den vackra staden Baku, som också är landets huvudstad, står som värd för mästerskapet.

I dag önskade så Azerbaijans ambassadör Rafael Ibrahimov den svenska truppen lycka till i mästerskapet.
   – Azerbaijan är en fantastisk nation och trots att vi enbart varit självständig nation i 20 år, är vi mycket duktiga inom idrott. Kampsport har en stor betydelse för vårt folk, säger han till budokampsport.se.

“Sätter landet på kartan”
EM blir ett viktigt mästerskap för den relativt unga nationen, förespår Ibrahimov.
   – Så klart. Det sätter landet på kartan. Mycket folk kommer att resa till Azerbaijan och få erfarenheter därifrån med sig hem. Det är klart att det är viktigt.

Mötet, där kickboxningens ordförande Håkan Ozan, Svenska Budo & Kampsportsförbundets informatör Jonathan Broberg, mannen bakom Swedish Open i Wushu Ahad Nobakhti samt Kickboxningsförbundets PR-ansvarig Keyvan Zarea-Ganji fanns representerade, handlade också om relationsbyggande för framtiden.
   – Jag har en hel del diplomatiska kontakter. Rafael Ibrahimov är en god vän till mig och det är vitkigt att för framtidens tävlingar bygga goda relationer med andra länder och deras ambassader, säger Nobakhti.

“Ställer upp för att vinna”

Ahad, som själv tävlat i diverse kampsporter för Azerbaijans räkning, vet vad hans forna landsmän har för inställning till kampsporter.
   – De ställer inte upp för att delta. De ställer upp för att vinna, ler han.

Om tio dagar inleds mästerskapen och svenska truppen får med sig en lycka-till-önskning av Rafael Ibrahimov, dock inte riktigt fullt ut.
   – Jag kan inte önska er alltför mycket lycka till, för det innebär ju att ni i sådana fall även vinner mot mina landsmän… (skratt).
   – Men jag garanterar att ni kommer få en trevlig vistelse i Azerbaijan. Och prova våra kebaber, de är fantastiska, avslutar han.

Text och foto: Jonathan Broberg

56
48
57