Kayla Feder kom till Sverige på snabbvisit


En av världens mest meriterade och även högst graderade (6 dan) aikidokvinnor Kayla Feder från USA kom överraskande till Sverige under blixtvisit och instruerade vid Vanadis Aikidoklubb i Stockholm i onsdags.
   – Det var både intressant och roligt, säger hon till budokampsport.se.

8 oktober 2010  |  Jonathan Broberg


En av världens mest meriterade och även högst graderade (6 dan) aikidokvinnor Kayla Feder från USA kom överraskande till Sverige under blixtvisit och instruerade vid Vanadis Aikidoklubb i Stockholm i onsdags.
   – Det var både intressant och roligt, säger hon till budokampsport.se.

Svensk aikido håller hög internationell klass. Det konstaterade även Kayla Feder, en av världens mest respekterade aikidodamer under sin vistelse i Sverige i veckan.

Kayla, som är god vän med Jan Nevelius och därigenom gjorde en snabb avvikare till Sverige, är just nu på Europaturné. Förutom Sverige har hon också hunnit med att åka till Holland, Schweiz, Danmark och Norge.
   – Det är första gången jag besöker Sverige. Jag har fått ett mycket fint intryck. Svenskar är jättetrevliga och alla har med värme tagit emot mig, säger hon direkt efter sitt pass på Vanadis Aikidoklubb.

“Aikido växer hela tiden”
Passet hon ledde vill hon inte kalla för något särskilt, fast hon menar att passen i många fall också är beroende på kvaliteten på deltagarna.
   – Jo, det var en bra grupp. Fina lyssnare och jag upplevde dem som väldigt dedikerade till aikido. Det var väldigt roligt. Jag försökte att få de att förstå små detaljer till ett större perspektiv. Ungefär som en mikrofilm som ska upp på en bioduk.

Kayla Feder har ägnat en större del av sitt liv åt aikido. Hon har nått långt, men idrotten går inte att bli fullärd i, tror hon.
   – Nej. Det spelar ingen roll i vilken del av livet du är. Aikido växer hela tiden och även om du är ung eller gammal, man eller kvinna, är det inom dig själv som den största delen aikido finns. Så att säga att man är fullärd inom aikido är som att säga att du kan allt som livet erbjuder. Vad har man då kvar att göra här?

På frågan om hon vill återkomma till Sverige igen, ler hon sitt varma leende tillbaka.
   – Räcker det som svar, skrattar hon.Text och foto: Jonathan Broberg
 

5
13
16