Royne Rutström nytänkande ny förbundskapten i taido


Svensk taido tar sikte på EM i Frankrike till nästa sommar. Det gör man bland annat genom en ny förbundskapten. Budokampsport.se fick en träff med Royne Rutström – om förväntningar, om taidons framtid och om kommande mästerskapssatsningar.
   – Jag är nog rätt så pedagogisk, samtidigt som jag är ganska auktoritär, säger han.

22 oktober 2010  |  Jonathan Broberg


Svensk taido tar sikte på EM i Frankrike till nästa sommar. Det gör man bland annat genom en ny förbundskapten. Budokampsport.se fick en träff med Royne Rutström – om förväntningar, om taidons framtid och om kommande mästerskapssatsningar.
   – Jag är nog rätt så pedagogisk, samtidigt som jag är ganska auktoritär, säger han.


Royne Rutström är ny förbundskapten till taidolandslaget. Hans uppdrag gäller främst fram till och med VM i Finland om tre år.

Anna Cervin gör comeback
Men redan till nästa sommar är det EM i Frankrike. Till det EM:et kommer landslaget att vara förstärkt med två comebackande stjärnor: Daniel Andersson och den dubble VM-medaljören från 2009 Anna Cervin.
   – Det är jättekul att de båda väljer att satsa igen. Anna betyder enormt mycket för svensk taido. Hon är en fixstjärna och en stor förebild som många yngre ser upp till. Det är fruktansvärt kul att hon är med på denna satsning.

Förutom taidon har Rutström stora erfarenheter av ledarskap från innebandy. Han har varit tränare för Elitklubben Uppsala City som sedermera blev Storvreta och även elitlag utomlands.
   – Jo, och innebandyn har lärt mig mycket, som jag också kommer ta med mig in till taidon. Vi har mycket att lära från andra idrotter.

Royne började sin taidoresa 1989. Han har alltid tyckt om att träna hårt och fysiskt, men lade taidon lite på is för innebandyn. Men sedan tre år tillbaka har han hittat tillbaka och ingått i styrelsen i Svenska Taidoförbundet.
   – Det ska bli väldigt spännande och roligt att arbeta som Förbundskapten och jag vet att vi kommer på sikt ha ett väldigt starkt svenskt landslag. Vi är redan nu konkurrenskraftiga internationellt sett och kan vi bara bli änmer tydliga och se hitta lite nya vägar att gå, har vi alla förutsättningar för att bli riktigt bra som landslag.

Royne, hur skulle du beskriva dig som ledare?
   – Jag är rätt så autoritär och pedagogisk. Men jag är rak och ärlig i min kommunikation och har stora förväntningar på de som ska vara med i landslaget. Det är nog många som uppfattar mig som hård. Men jag vill gärna att folk ska ha en tydlig bild både av mig men också sin roll i landslaget.

Hur ser du på ditt nya uppdrag?
   – Jättekul! Det är ett hedersamt uppdrag att få vara en del i utvecklingen av svensk taido. Jag hoppas kunna bidra till att vi lyfter idrotten till ytterligare en nivå och finner en tydlig linje för hur vi vill ha vårt landslag. Det är viktigt att alla som vill vara med i landslaget, också satsar helhjärtat på det. Det finaste man kan göra inom idrott är att få representera sitt land.

Redan nu, trots att det återstår knappt ett år, har Rutström inlett siktet på EM i Frankrike. Till det mästerskapet kommer säsongen att ändras.
   – Ja. Vi kommer att lägga de stora inhemska tävlingarna på våren, så att landslaget ges de bästa tävlingsförutsättningarna för att bygga på formen till EM. Vi kommer att förlägga SM nästa år till RF:s SM-veckan, för att få lite mediaintresse. Vi kommer även ha ett antal landslagsläger där vi tillsammans ska sammansvetsa gänget. Trots att taido är till stora delar individuellt tävlande, är det viktigt att vi åker till EM som ett lag.

Men EM till trots, det är ändå bara ett delmål. Den verkliga satsningen och utmaningen är VM i Finland om tre år.
   – Det är dit vi siktar. Där ska svensk taido vara som allra bäst. Det är stimulerande att redan nu sätta målbilder att jobba mot inför VM. Trots att det ligger långt bort i tiden, måste arbetet mot VM börja redan här och nu, avslutar han.

Text och foto: Jonathan Broberg

2
8
10