Stefan Stenudd om den mediala klimatförändringen

I dagens samhälle är det omåttligt populärt att tala i termer om förändring. Global klimatförändring, ekonomisk klimatförändring och nu hakar budokampsport.se på med en kortare artikelserie om den mediala klimatförändringen.
   – Vi upplever en positiv bild av våra idrotter i media som inte skymtats förr, helt klart, säger ordförande Stefan Stenudd.

2 november 2010  |  Jonathan Broberg

I dagens samhälle är det omåttligt populärt att tala i termer om förändring. Global klimatförändring, ekonomisk klimatförändring och nu hakar budokampsport.se på med en kortare artikelserie om den mediala klimatförändringen.
   – Vi upplever en positiv bild av våra idrotter i media som inte skymtats förr, helt klart, säger ordförande Stefan Stenudd.

Vi backar bandet. Vi backar tillbaka fem år i tiden. En tid med en medial bild av kampsportare förstärkt av allmänhetens okunnighet som ofta byggde på negativa associationer.

Allmänhetens syn på budo- och kampsporter cementerades alltför ofta av rent flyktiga och ytterst begränsade tillgångar på en reell verklighet. Men felet där menar Stefan Stenudd är inte enbart medias utan även förbundets.
   – Fram till för bara ett par år sedan var mediabevakningen av våra idrotter minimal – nästan obefintlig på sportsidorna. Det fanns också inom vårt förbund en tröghet och bristande förståelse för hur vi skulle nå fram i media, säger han.

Stefan tror sig även veta varför det har funnits ett starkt motstånd mot kampsport i media, i synnerhet på sportredaktionerna.
   – Främlingskapet. Våra idrotter är något helt annat än de gamla vanliga sporterna som fyller media och det är svårt för sportjournalister att lära känna dem. Det har också funnits en hel del fördomar mot våra idrotter.

Stefan, kan det vara så att budo- och kampsporter också har varit dåliga på att marknadsföra sig?
   – Definitivt. Det är bara de senaste åren vi har fått styrsel på mediakontakterna. Innan dess gjorde vi alldeles för lite och ganska ofta fel.

Men nu börjar alltså vindarna att vända. Debatter har bytts mot rena sportjournalistiska bevakningar av tävlingar.
   – Jag tror att det beror på träget arbete från vårt håll – och de fantastiska framgångar som många av våra idrottare har på stora internationella tävlingar. Det går gradvis upp för pressen hur många medaljer vi får – och hur populära flera av våra idrotter är bland den sportintresserade allmänheten.

Hur upplever du, Stefan, det mediaklimat vi ser idag?
   – Det går framåt med stormsteg mot vad vi strävar
efter: att våra idrotter och idrottare får en seriös bevakning av sportredaktionerna.

Hur ser din drömbild av mediabevakningen ut och hur långt bort är vi från den drömbilden?
   – Framför allt vill jag att våra idrottares ansträngningar och framgångar ska ha den plats i media de förtjänar.
   – Vi såg det nyss ur ett tioårsperspektiv, ungefär, men nu finns det skäl till optimism. Kanske kan det ske inom de närmaste fem åren?
 
Således har en mörk himmel lättat lite grann. Fortfarande hopar sig molnen och mediaklimatet kan beskrivas som ”växlande molnighet med enstaka regnskurar”. Men klimatet rör sig mot soligare tider.
   – Ja, det gör det – framför allt för att media med sina numera förfinade mätmetoder upptäcker att kampsport har ett stort läsarintresse. Pressen börjar upptäcka att artiklar om kampsport har minst lika högt läsvärde som våra mest etablerade idrotter. Publikintresset bara växer, och då gör även mediaintresset det, avslutar han.

budokampsport.se följer imorgon upp denna artikel med en längre intervju med en av Sveriges mest meriterade sportjournalister. Missa inte det.

Text: Jonathan Broberg

1
5
4