Inför EM i Iaido

Det är två dagar kvar till EM börjar i Iaido. Men redan nu finns den svenska truppen på plats i den franska huvudstaden Paris, för att besöka seminarier inför mästerskapen. Samtidigt släppte arrangören idag lottningarna för tävlingsdelen.

Det är dan före dan före dopparedan i Paris just nu. Under helgen avgörs nämligen EM i en av de mest traditionsbundna budoidrotterna: Iaido.

11 november 2010  |  Jonathan Broberg

Det är två dagar kvar till EM börjar i Iaido. Men redan nu finns den svenska truppen på plats i den franska huvudstaden Paris, för att besöka seminarier inför mästerskapen. Samtidigt släppte arrangören idag lottningarna för tävlingsdelen.

Det är dan före dan före dopparedan i Paris just nu. Under helgen avgörs nämligen EM i en av de mest traditionsbundna budoidrotterna: Iaido.

Iaido är konsten att dra och hantera det japanska svärdet. En konstform som härstammar från samurajernas epok.

Sverige är traditionellt sett en relativt stark Iaidonation, med tanke på sportens utövarantal som i Sverige just nu räknas till 234 idrottare. Under de senaste åren har Sverige tagit ett par mästerskapsmedaljer, bland annat genom Jesper Waldestål.

Idag släppte så arrangören lottningen till årets mästerskap och på förhand ser det ut som att svenskarna får tufft motstånd.

Mudan
Jonas Engman från Falkenberg har i denna klass hamnat i pool 1 tillsammans med Elena Paganelli från Italien och Mora från England. Maria Engqvist från Stockholm har hamnat i pool 4 tillsammans med finske Karvonen och Engelen från Holland.

Shodan
Här tävlar svenskarna Joel Bergmark från Skellefteå och Håkan Randahl från Stockholm.  Bergmark hamnade i pool 6, tillsammans med Dietrich från Tyskland och Bakker från Holland. I pool 9 återfinns Randahl som möter Deroover från Belgien samt Ripassa från Holland.

Nidan
Falkenbergs stolthet Jesper Waldestål och Glimminges Patrik Almkvist är de svenska hoppen i Nidan-klassen. Waldestål lottades in i pool 2 där motståndet blir finskt i form av Artimo, samt italienaren Luca Malavasi. Almkvist hamnade i pool 7 med Pauwelyn från Belgien och Chaika från Ukraina.Sandan
Mattias Jansson från Linköping och Sida Yin från Stockholm tävlar i sandan-klassen. Jansson i pool 2 stöter på engelsmannen Farmer och belgiske Vandenbussche, alltmedan pool 11 blir en uppgörelse mellan Sida Yin, tyske Klein och Vlad från Belgien.

Godan
I denna klass återfinns Matti Pajaujis från Sölvesborg samt Martin Lindgren från Skellefteå. Pajaujis kliver in i pool 3 mot tyske Mortiz samt holländaren Zeegers. Lindgren börjar sin EM-resa från pool 4 där hemmahoppet Cengizalp och italienaren Zanoni står för motståndet.

Rokudan
Här finns Mike Henry från Stockholm som ende svensk. Tillsammans med Devine från England och Bruwier från Belgien bildar de pool 1.

Lag
I lagklasserna har Sverige hamnat i samma pool som Tyskland och Ryssland. Sammanlagt deltar 20 nationer i lagtävlingarna.

Om budokampsport.se förstått den knapphändiga informationen rätt, så går ettan och tvåan i varje pool vidare till utslagsomgångar. Vi följer så klart händelseförloppet nere i Frankrike efter bästa förmåga.

Text: Jonathan Broberg
Foto: Magnus Hartman

51
43
52