Stefan Sauk klar för Kampsportsgalan 2011

Med drygt en och en halv månad kvar till Kampsportsgalan är det nu klart att skådespelaren och karateutövaren Stefan Sauk är en av galans prisutdelare. Att Sauk kommer till galan beror främst på en god vän och ett stort eget intresse för budo.

11 februari 2011  |  Jonathan Broberg

Med drygt en och en halv månad kvar till Kampsportsgalan är det nu klart att skådespelaren och karateutövaren Stefan Sauk är en av galans prisutdelare. Att Sauk kommer till galan beror främst på en god vän och ett stort eget intresse för budo.

Den 26:e mars presenterar Svenska Budo & Kampsportsförbundet den andra upplagan av Kampsportsgalan. Galan hålls i Pelarsalen i Norra Latin i Stockholm.

Stolta kan vi nu presentera den första av prisutdelarna – ingen mindre än skådespelaren Stefan Sauk. Sauk har en gedigen budobakgrund och tränar frekvent karate.
   – Jag började träna karate när jag var 16 år och då var det oerhört exotiskt. Det fanns väldigt få karateklubbar, däremot fanns det en hel del judoklubbar men karate var som sagt exotiskt på den tiden. Sedan dess har jag tränat i princip hela livet med en del avbrott och det har också varit mer eller mindre frekvent. Jag har svart bälte i både Okinawa Goju Ryu Karate och Aikido, Iwama Style. Båda två är mycket ortodoxa stilar som månar om att vårda traditionen. Sen när det gäller Budo så är det en fantastisk träning för skådespelare i och med att man tränar alla de parametrar som man behöver som skådespelare. Fokus, timing, kroppskontroll, balans, energi och power.
   – När jag gick på Teaterhögskolan i Göteborg i början av 1980-talet så hade vi ett utbyte med Teaterhögskolan i Väst-Berlin och där hade eleverna två Aikido-pass i veckan under alla fyra åren av sin utbildning.

Varför Stefan Sauk väljer att dela ut ett pris på Kampsportsgalan, var för honom ett tämligen enkelt beslut.
   – Dels för att det är en god vän som frågar, Ulf Evenås och dels för att jag sysslat med kampkonst sedan jag var 16 år.

För mer information om Kampsportsgalan, följ länken.

Text: Jonathan Broberg
 

0
0
0