Nyheter

Så gick det i Superior Challenge


Det häftigaste matchkortet på svensk mark. Kanske i Europa. Det stoltserade arrangörerna av Superior Challenge med innan galan. Och det blev sannerligen en kväll väl värd att minnas.


Det häftigaste matchkortet på svensk mark. Kanske i Europa. Det stoltserade arrangörerna av Superior Challenge med innan galan. Och det blev sannerligen en kväll väl värd att minnas.

Galan inleddes med matchen mellan Andreas Ståhl och finländaren Johan Vänttinen. Efter en fin match kom avgörandet i andra ronden då domaren stoppade matchen. Ståhl vann på en så kallad TKO.

Matchen mellan Lina Eklund och Kristina Talvosaite blev en trevlig tillställning där Eklund tog kommandot och visade både styrka och teknik. Även i denna match kom avgörandet i den andra ronden, då Eklund fick in en rear naked choke. I och med det vann Eklund sin proffsdebut.

Det var andraronderna som var melodin för galans inledande matcher. Även Sirwan Kakai fick till det i andra akten mot annars svårflirtade James Doolan. Kakai fick in en giljotin och säkrade därmed segern.

I den fjärde matchen mötte Farshad Farsiani den lurige Mohsen Bahari från Norge. Det blev en rätt underhållande tillställning fram till att matchen bröts i den andra ronden till fördel för norrmannen.

I den femte matchen stegade Bruno Carvalho in i buren mot Kyacey Uscola. Matchen kom att avgöras i (just det) den andra ronden, då Carvalho fick till ett armlås som Uscola inte lyckades freda sig från.

Umeås stolthet Tor Troeng äntrade matchen mot Robert Jocz fylld av energi. Troeng som tränat tillsammans med Alexander Gustafsson inför denna match, visade tydligt vilken taktik han ville vinna matchen med. Och mycket riktigt blev Troeng också som farligast när det blev brottning. Matchen var intensiv och hela tiden spännande och det blev domslut som fick sära på dem. Troeng tilldömdes enhälligt segern.

Assan Njie tog emot Beslan Isaev. Matchen som sådan hann aldrig riktigt sätta sig i sin karaktär, då Njie fick in en giljotin i den första ronden.

Matchen mellan Matti Mäkele och Hector Ramirez blev en höjdare. Högt tempo, varierad matchbild och ett mycket tvärt slut. Mäkele pressades tillbaka i den tredje rondens inledning, men just som det kändes som att han ridit ut stormen kastades handduken in från hans ringhörna och Ramirez segrade. En förkrossad Mäkele hade svårt att hålla känslorna i styr efter det.

Den regerande Superiormästaren Daniel Acacio vann mot kämpen Diego Gonzalez. Svensken kom aldrig riktigt nära Acacio som otäckt stilfullt styrde matchen. Gonzalez försökte och gjorde en heroisk kämpainsats, men det räckte inte riktigt till ändå. Acacio vann på enhälligt domslut och behåller sitt titelbälte.

Reza Madadi bjöd som vanligt på show. Men det var Rich Clementi som tog tag i taktpinnen i matchupptakten och Madadi var illa ute ett tag. Men påhejad av kvällens största publikstöd åt han sig in i matchen. Med sin säregna energiska stil blev han alltmer ett reellt hot för Clementi, men matchen skiftade initiativtagare fram och tillbaka och utvecklades till kvällens mest underhållande match. Madadi tilldömdes segern och berättade efteråt att han nu känner sig mogen större uppgifter.

Thales Leites mot Jeremy Horne var på pappret den mest meriterade matchstarten under kvällen. Och även om matchen inte nådde några stora höjder underhållningsmässigt syntes det att kvalitet finns. Leites var den mer offensive och det märktes också när domarna förkunnade att han vunnit på delat domslut.

Som helhet blev Valborg en riktigt sprakande MMA-kväll – åtminstone matchmässigt. Publikt kom betydligt färre än vad galan är värd. Men de som var där bidrog till en helt okej inramning och det blev verkligen en idrottskväll väl värd att minnas. Igen.

Text och foto: Jonathan Broberg