Budokampsport.se besökte Fenix Kampsportscenter


Sundets pärla. Det kallas ofta Helsingborg. Den vackert belägna staden blomstrar i vårgrönska. Det vackra trädet Magnolia är utslaget i sin prakt, så även vitsippor och annan vårflora. Budokampsport.se åkte till Helsingborg för att besöka Fenix Kampsportscenter, en klubb som startades för knappt två år sedan men redan är en av stadens största kampsportsklubbar.

3 maj 2011  |  Jonathan Broberg


Sundets pärla. Det kallas ofta Helsingborg. Den vackert belägna staden blomstrar i vårgrönska. Det vackra trädet Magnolia är utslaget i sin prakt, så även vitsippor och annan vårflora. Budokampsport.se åkte till Helsingborg för att besöka Fenix Kampsportscenter, en klubb som startades för knappt två år sedan men redan är en av stadens största kampsportsklubbar.

Solen är varm. Våren är grönskande. Himlen är som Ted Gärdestad skrev, oskyldigt blå. Och i ingången till Fenix Kampsportscenter i utkanten av Helsingborg står Mike Wall.

Ett fast handslag senare och den sympatiske entreprenören och visionären Wall är i full gång med att berätta om klubben som han startat.
   – Fenix startades i september 2009, vi hade verkligen noll då. Det var tufft, men samtidigt väldigt lärorikt. Att vi började på det sättet tror jag också i mångt och mycket är det som svetsat oss samman.

“Något för alla”
För även om starten av föreningen tycktes gå långsamt framåt och med snåla förutsättningar, har Fenix utvecklats enormt på väldigt kort tid.
   – Visst har det gått fort, men vi har varit väldigt noggranna med att ta utvecklingen i olika trappsteg. Vi har inte förhastat oss utan vi har hela tiden sett till att ha en jämn utveckling. Det viktiga är att vi har knutit till oss väldigt bra instruktörer till varje idrott. Bra instruktörer innebär också att man nästa bli garanterad många besökare.

På mindre än två år har Fenix fått upp mot 250 medlemmar. Klubben omfattar också en imponerande bredd.
   – Vi har BJJ, boxning, ju jutsu, kobudo, MMA, submission wrestling, shootfighting, thaiboxning och capoeira. Nästa steg blir att ta in kickboxning till klubben. Jag tror att det är det som gör vår klubb så spännande, att det finns så många olika idrotter samlade. Vi har i stort sett något för alla.
   – Dessutom samarbetar vi med Helsingborgs Kravmagaklubb och deras instruktör Tobias Hederberg i spetsen. Detta har givit ytterligare en dimension till vårt kampsportsbygge.



Men den absolut viktigaste komponenten för framgång, det är något som inte direkt är idrottsligt knutet.
   – Vi har en speciell klubbkänsla som är svår att identifiera, säger en av ledarna Niklas Viljamaa som också är på plats. Man känner sig väldigt välkommen hit och det tror jag smittar av sig på våra medlemmar. Det är alltid glada miner här och vi är ett väldigt bra gäng med instruktörer. Vi har väldigt roligt ihop.

“Familjära känsla är viktig”
Mike Wall nickar medhållandes över Niklas ord och fortsätter utveckla föreningens anda.
   – Vi som är instruktörer på Fenix arbetar ideellt men förhoppningsvis skall en del av oss kunna livnära oss på detta i framtiden. Men den familjära känslan är viktig och den är viktigare än ekonomisk ersättning. Men det går att bygga upp ett starkt träningscenter där man kombinerar det ideella och det kommersiella. Ge oss några år att försöka bygga vår vision så kan vi pratas vid igen.



Helsingborg som stad är en väldigt utpräglad och framgångsrik kampsportsstad med god tradition. Så att starta en kampsportsklubb just här kan vara ett smart drag.
   – Helsingborg som stad har alltid varit välkomnande till kampsport, så det är klart att det underlättar i arbetet. Dessutom är närheten till Danmark ett oerhört plus för oss. Vi upplever att vi har goda förutsättningar att bedriva den verksamhet vi vill och jag tror att vi kommer att fortsätta att utvecklas som förening. Bland annat byggs en ny arena som kommer vara lämpad åt bland annat kampsportsevenemang i staden.
   – En annan del i framgången för oss är också mixen av gammalt och nytt. Med både mamma-pappa-barn-grupper till proffssatsande thaiboxare och MMA-idrottare. Kopplingen till det traditionella Japan har en lika naturlig plats som de moderna arterna hos oss.

60 personer på klubbens första thaiboxningspass
Närmast i framtiden för Mike Wall och för Fenix Kampsportsklubb är en breddning av tävlingssatsning på kick- och thaiboxning. Redan har man haft pass och det första någonsin i thaiboxning på klubben medverkade 60 personer.
   – Thaiboxningen är av tradition stark i Sverige överlag, men väldigt stark i Helsingborg och det fick vi ett kvitto på under det första passet. Vi kommer att bredda verksamheten med thaiboxning under snar framtid, men det är precis som med de andra verksamheterna vi har: vi förhastar oss inte.

Utanför träningslokalen stiger vårvärmen till över 20 grader. Det är varmt och luften andas sommar. Men det våras för Fenix Kampsportscenter som likt vårens vitsippor har slagit ut. Ordentligt.




Fenixgänget från väster till höger: Marcus Wall, Niklas Viljamaa, Mike Wall, Kim Möller, Alf Roslund. Nedre raden: Hassan Moustafa, Sophia Sjölin

Text och foto: Jonathan Broberg