Allvaret närmar sig


I Angers för taidolandslaget närmar sig allvaret allt mer. Idag har Sensei Tanaka från Japan haft ett seminarium som alla i landslaget deltog i. Det blev ett pass inför vad som komma skall. Dessutom hölls graderingsexaminationer för tre svenskar: Micke Korths och Kristian Ojala till 5 dan, och Ulf Karlsson till 6 dan.

4 augusti 2011  |  Jonathan Broberg


I Angers för taidolandslaget närmar sig allvaret allt mer. Idag har Sensei Tanaka från Japan haft ett seminarium som alla i landslaget deltog i. Det blev ett pass inför vad som komma skall. Dessutom hölls graderingsexaminationer för tre svenskar: Micke Korths och Kristian Ojala till 5 dan, och Ulf Karlsson till 6 dan.

I utkanten av den vackra staden Angers ligger en judohall, alldeles intill ett omfattande idrottsfält. Regnet strilar ner från den ljusgråa himlen, men varmt är det.

Det är här, i denna hall, som EM på söndag kommer att avgöras. Hallen är rymlig och fräsch; svenska truppen känns avslappnad och det skrattas mycket under hela seminariet. Passet som Sensei Tanaka håller handlar om taidons grundsteg, som är åtta. Tanaka visar smidigt hur man på ett kreativt sätt kan byta vinkel, utan att vara för rak och stel.

En annan stor del handlar om gravitation, där rörelsetekniken står i fokus. Hallen är fokuserad när övningarna görs – ett fokus som är svårbeskrivligt om man inte själv upplevt det.

När seminariet sedan slutar, tar dagens viktigaste händelse vid – graderingsexaminationerna. Det är tre svenskar som söker högre grad: Micke Korths och Kristian Ojala till 5 dan, och Ulf Karlsson till 6 dan.

Hur det har gått för dem beslutas senare under sensommaren.

Text och foto: Jonathan Broberg