Aikido 50 år: De håller i jubileumspasset


Till nästa helg firar svensk aikido 50 år. Det görs bland annat med ett pass och en uppvisning. De som har äran att hålla i det historiska passet är ett stjärnspäckat och mycket erfaret gäng.

2 september 2011  |  Jonathan Broberg


Till nästa helg firar svensk aikido 50 år. Det görs bland annat med ett pass och en uppvisning. De som har äran att hålla i det historiska passet är ett stjärnspäckat och mycket erfaret gäng.

När svensk aikido till nästa helg firar 50 år som idrott i Sverige kommer ett speciellt jubileumspass att hållas. Passet blir historiskt och det kryllar av kvalitet och erfarenhet bland de ledare som berikats äran att få leda det.

Budokampsport.se har fått ta del av listan på passets ledare:

Ichimura Sensei
Föddes 1941 och började träna aikido fjorton år senare. Mellan åren 1966-1986 bodde Ichimura i Sverige och var den som mer eller mindre grundade och lärde ut aikido i Sverige. Nu återvänder han hit för att vara med och fira att aikido fyller 50 år. Han kommer även att vara delaktig i jubileumspasset. Ichimura är en levande legend.

Jan Hermansson, Stockholm
Högst graderad i Sverige. Var en av dem som startade aikido i Sverige dock verksam i Stockholm. En av svensk aikidos förgrundsgestalter.

Ulf Evenås, Göteborg
Sveriges högst graderade i Iwama ryu aikido.

Urban Aldenklint
Högt graderad, ledare för Sveriges största aikidoklubb på Söder i Stockholm, stor barnverksamhet med barn från tre år och många äldre som tränar också. Blev 2009 utsedd till Årets ledare vid Kampsportsgalan.

Cecilia Ralfe-Stelander, Uppsala
En av de högst graderade kvinnliga utövarna i Sverige. Har tränat i KFUK-KFUM Uppsala Aikido sedan hon kom till Uppsala som student. Dessutom har hon också tränat jiu-jitsu, iaido, kendo och kendokata med bokken och lite jodo, naginata och karate.

Lars-Göran Andersson, Torsby
Högt graderad i Iwama aikido.

Jan Eriksson, Västerås
Högst graderad i Sverige inom Ki-aikido. Har dojo i Västerås med ett stort antal barn som tränar. Har haft vissa framgångar med nå ut i media i Västerås.

Pia Moberg, Göteborg
Högt graderad kvinnlig aikidoka och klubbledare. Pia har varit nominerad till pris på Kampsportsgalan.

Stefan Stenudd
Ordförande för Svenska Budo & Kampsportsförbundet som är en av Sveriges bästa och högst graderade aikidoutövare.

För mer information om firandet, se www.aikido50.se.

Text: Jonathan Broberg
Foto: Magnus Hartman