Elina Nilsson satsar mot VM-guld


För ett tag sedan släpptes truppen till VM i thaiboxning. Ett av de största namnen i den svenska truppen är Elina Nilsson. Hennes mål med VM är glasklart.
   – Jag åker dit för att försöka vinna guldet, säger hon till budokampsport.se.

6 september 2011  |  Jonathan Broberg


För ett tag sedan släpptes truppen till VM i thaiboxning. Ett av de största namnen i den svenska truppen är Elina Nilsson. Hennes mål med VM är glasklart.
   – Jag åker dit för att försöka vinna guldet, säger hon till budokampsport.se.

Det var inför VM ifjol som det som inte fick hända, det som inte kunde hända, hände – och höll på att sabotera Elina Nilssons VM-satsning.

Bara dagarna före VM, när Nilsson var ute på promenad, blev hon påkörd av en bilist i Thailand. Hon klarade sig undan med mindre skador – men tillräckligt för att VM var i fara. Men Elina Nilsson är inte riktigt som oss andra. Hon struntade i smärtan. Hon tävlade. Och hon vann ett smått sensationellt VM-silver.

Under våren har sedan framgångarna fortsatt för henne. Hon håller på och etablera sig som ett världsnamn inom thaiboxningen – och hon har hunnit med en lyckad satsning inom MMA.
   – MMA:n gör mig tuffare och utvecklar mig som fighter på alla plan. Jag har blivit lite hårdare och känner mig stärkt mentalt på ett mycket positivt sätt.

“Tredje gången gillt”
VM i thaiboxning är ändå det stora målet, där en hägrande guldmedalj inte känns avlägsen för Elina. Snarare tvärtom. Det blir hennes tredje VM. De två andra hon har varit med i har slutat med först ett brons, sedan ett silver. Logiken pekar då mot den ädlaste av valörer.
   – Hahaha, ja, det är tredje gången gillt också. Men visst känner jag att jag närmat mig guldet mer och mer. Samtidigt känner jag ingen press, utan det ska bara bli oerhört inspirerande att tävla igen på ett VM. Jag vet vad som krävs för att lyckas och jag vet själv att jag är tillräckligt bra. Det gäller bara att få ut kunnandet på rätt sätt.Vid sidan om kampsporten har Elina Nilsson relativt nyligen bytt liv. Hon flyttade från sitt kära Göteborg till Stockholm där hon numera pluggar på Polishögskolan. Att kombinera en elitsatsning med skola och jobb kräver sin dedikation – och sin tid.
   – Ja, men det känns alltid värt att lägga ner den tid och kraft som kampsporten kräver. Det är faktiskt just för den tid och kraft det tar som det hela tiden känns värt att satsa. Det kan låta lite konstigt kanske, men att veta att jag har tagit mig i genom en period med hård träning samtidigt som jag måste klara av att försörja mig – att veta det och känna den känslan, det gör att när framgången kommer smakar den ännu sötare i munnen. Den blir ännu mer tydlig.

Men för att orka med satsningen har Elina ofta pressat sig till det yttersta. Hon sätter press och kan ibland vara för hård mot sig själv.
   – Ja, det säger August (Wallén, Elinas tränare) till mig titt som tätt. Men det är svårt att inte vara hård mot sig själv. Jag har tvingats att ändå försöka behärska mig, försöka att vända på synen av mig själv. Jag tappar inte humöret lika ofta längre, jag lyckas allt mer att hålla i det mentala. Jag har mer och mer börjat inse att det jag inte förmår förändra, kan jag heller inte lägga energi på. Den mentala biten i träning och tävling är väldigt viktig för mig.

Många idrottare växer upp med förebilder och idoler. Det har så klart Elina Nilsson också gjort. Hennes stora förebild är just hennes tränare och bäste vän i livet – August Wallén.
   – Han har varit som en familj, som en tränare och som min bästa vän i en och samma person. Jag beundrar honom otroligt mycket. Han har ett driv och ger sig inte även om han stöter på motgångar. Han betyder så klart väldigt mycket för mig och för mina framgångar.

Ser fram emot VM
Utanför idrotten är Ulf Lundell en person som Elina Nilsson ser upp till.
   – Han kan sätta ord på det alla känner, men inte kan beskriva. Jag känner inte Lundell, men den känsla jag har av honom är att han följer sitt hjärta och jag har lätt för att beundra människor som följer sitt hjärta. Som vet vad de vill i livet och vågar leva efter den viljan.

Det händer inte ofta. Men ibland har Elina ingen träning och inget annat som upptar hennes tid. Då ser hon gärna på en film eller åker till havet.
   – Jag gillar att koppla av med en film. Havet är också en jätteviktig plats för mig. Det är något jag måste ha nära till, något jag måste bo vid. Det blir en lite frihetskänsla att kunna blicka ut över havet då och då och känna att man kan sticka bort om man skulle vilja. Jag promenerar mycket också. Gärna i skogen eller genom stan. Det frigör en massa tankar och jag gillar känslan av att vara i rörelse.Men så mycket av de varorna har hon inte haft tid till. Det är just nu hårdträning inför VM som prioriteras. Det gäller nu att toppa formen och komma ner i matchvikt.
   – Det är så klart en tuff period. Jag har ändå gått igenom den värsta träningsfasen under sommaren, den tunga fysträningen är avklarad. Nu när målet ändå är så pass nära känns det bara inspirerande att träna hårt. Jag ser otroligt mycket fram emot att kliva in i VM-ringen.

Och den målbild hon har i huvudet, det hon ser framför sig, är tydlig. Hon ser sig själv dra det längsta strået och vinner guldet.
  – Det är så jag fungerar, jag måste tänka i de banorna. Till viss del handlar min målbild om att plocka lite från tidigare erfarenheter. Jag försöker plocka fram känslor och bilder i huvudet. Jag ser mig själv i turneringen, ser mig själv fightas och ser mig själv vinna.

Text och rubrikfoto: Jonathan Broberg
Övrigt foto: Hamid Shokatyan