Stefan Stenudd ser fram emot kampsportshösten


Många runtom kampsporten har uttryckt sin tro på att svensk kampsport går en ljus framtid tillmötes. Det håller Svenska Budo & Kampsportsförbundets ordförande Stefan Stenudd med om.
   – Vi har haft framgångar på så många plan att man ibland knappt tror det själv, säger han till budokampsport.se.

7 september 2011  |  Jonathan Broberg


Många runtom kampsporten har uttryckt sin tro på att svensk kampsport går en ljus framtid tillmötes. Det håller Svenska Budo & Kampsportsförbundets ordförande Stefan Stenudd med om.
   – Vi har haft framgångar på så många plan att man ibland knappt tror det själv, säger han till budokampsport.se.

För två veckor sedan var det den ansedda sportjournalisten Kent Hansson som sade det. Förra veckan idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth. Svensk kampsport går en ljus framtid till mötes.

Det är tunga citat från tunga profiler inom svensk idrott. Men Svenska Budo & Kampsportsförbundets ordförande Stefan Stenudd förstår vad framtidstron kommer ifrån.
   – Oh ja. Det finns så många indikationer på detta att det är svårt att veta var man ska börja. Vi har haft enorma framgångar hos vår elit, som saknar motstycke inom svensk idrott skulle jag vilja påstå. Elitframgångarna leder i sin tur till att fler börjar träna våra idrotter. Kampsportsgalan gjorde stor succé, både bland medlemmarna och medialt. Överlag har vi haft större framgångar inom det mediala än vi själva kunde tro på förhand. Men det går hand i hand – det sprakar verkligen om våra idrotter och våra idrottare, och det kan till slut inte undgå media heller.

Men mitt i all framgång finns ändå ett visst orosmoln. Antidopingarbete, framförallt mot användandet av kosttillskott, är en angelägen uppgift.
    – Jo, det stämmer att vi har fått en del dopingfall under en relativt kort tid. I den mån dessa handlar om kosttillskott där idrottare förmodligen inte varit medvetna om att det funnits otillåtna substanser, är det förstås oerhört tragiskt. Men det kan också förekomma annan form av doping, som vi i så fall måste komma till bukt med. Doping är ett ofog som inte är välkommet i kampsportsfamiljen.
   – Vi får aldrig slå oss till ro i arbetet mot doping. Vi är bland annat på gång med att som första Specialidrottsförbund inom RF starta en egen Antidopinggrupp.

Stefan, kommer detta att vara SB&K:s största utmaning under hösten?
   – Det är en av utmaningarna vi står inför. En annan är att fortsätta locka fler och fler till våra idrotter. Vi växer hela tiden, drygt 4000 nya medlemmar på två år. Det är fantastiska siffror – men vi får inte bli nöjda, utan det är ännu större anledning att gasa. Media är alltid en utmaning och en av våra absolut viktigaste frågor överhuvudtaget. Dessutom jobbar vi hårt för att RF ska tilldela oss de medel vi är förtjänta av. Dit hör en rejäl ökning av vårt elitstöd. Vi måste se till att vi får vår rättmätiga del.

Vilka förväntningar har du på hösten?
   – Jag vill gärna se en rejäl medaljskörd. Vi har haft enorma framgångar under några år och ifjol när det blev 51 officiella internationella mästerskapsmedaljer vågade vi knappt tro det var sant. Men redan under våren har vår elit skrapat ihop 24 medaljer och det är en indikation på att fjolåret inte var en engångsföreteelse – vi är så
här fantastiskt bra, helt enkelt.
   – Jag förväntar mig även en del organisatoriska förändringar. Vårt kansli på tre personer är alldeles för litet med tanke på deras arbetsbörda och jag hoppas att vi kan få ekonomiskt utrymme till förstärkning där.

En annan het potatis som det har varit tyst om ett tag är Kyokushin och deras ”kidnappade” SM. Där har turerna varit många och segdragna, men Stefan är trots det optimistisk.
   – Det är vår förbundsjurist Daniel Norrgård som har ärendet och egentligen kan uttala sig bäst. Just nu ligger bollen hos Riksidrottsstyrelsen. Det är alldeles uppenbart att fel har begåtts. Vi är djupt bekymrade över att en hel idrott på detta sätt blivit bedragen sitt SM. Det måste rättas till.

SB&K har under förbundets hela historia haft en tradition av att ta in nya idrotter, så att de får en plats i svensk idrottsrörelse. Flera nya kampsporter har visat intresse att träda in i SB&K, något som Stenudd
ställer sig helt bakom.
   – Det rör på sig, det gör det. Det behövs nya idrotter i Sverige. Det kan ibland inom idrottsvärlden bli väldigt stelt och konservativt och då är det kul med nya idrotter som rör om. Vi har en tradition som kanske inget annat förbund med att just ta in idrotter i gemenskapen och förbundet föddes egentligen på det sättet. Vi är ett förbund bestående av immigranter, skulle man kunna uttrycka det.

Text: Jonathan Broberg