Jan Hermansson inför firandet av aikido


En av svensk aikidos främsta förgrundsfigurer, Jan Hermansson, var med för 50 år sedan då aikido började utvecklas i Sverige. Han var med på det första organiserade passet som hölls. I helgen håller han tillsammans med ett gäng andra aikidoprofiler ett känslomässigt jubileumspass.
   – Det är klart att det pirrar lite extra, säger han till budokampsport.se.

9 september 2011  |  Jonathan Broberg


En av svensk aikidos främsta förgrundsfigurer, Jan Hermansson, var med för 50 år sedan då aikido började utvecklas i Sverige. Han var med på det första organiserade passet som hölls. I helgen håller han tillsammans med ett gäng andra aikidoprofiler ett känslomässigt jubileumspass.
   – Det är klart att det pirrar lite extra, säger han till budokampsport.se.

En av de äldsta budoidrotterna, aikido, firar under helgen 50 år som idrott i Sverige. Det kommer att bli en hel del pompa och ståt där bland annat ett känslosamt jubileumspass ska hållas.

Jan Hermansson är den högst graderade i Sverige, och en av de som var med för 50 år sedan när det första organiserade passet aikido hölls i Sverige.
   – Det finns många som har hållit på i 30-40 år och jag tycker att det inför ett sådant här jubileum är dags att fråga sig själv – vad är det jag håller på med, vad får jag ut av allt som jag lagt ner på träning och varför håller jag på med det här? Det kommer folk från olika delar av Sverige
och nu är det ett bra tillfälle att träffa andra personer och utbyta tankar och idéer.

Att aikido har haft och har en stor betydelse för Hermansson ter sig självfallet när man tänker på allt som Jan betytt för svensk aikido. Själv framhåller han emellertid gärna några andra.
   – När vi startade svensk aikido så trodde vi att det första passet skulle bli ett “prova på pass” för att sedan kanske sakta falla i glömska. Innan en låga tänds så måste det finnas något som glöder, och mycket riktigt efter ett tag började en liten låga att brinna. Det var en hel del som tyckte om det första passet och höll den här lågan vid liv. Vi var kanske 10-12 stycken på mattan. Ibland flammade den till lite extra till exempel när Noro och Nakazono sensei kom på besök. När jag bodde i Japan så blev det nästan eldsvåda. Då kom nämligen Ichimura och Tomita sensei och verkligen satte fart på svensk aikido. Vi har nu kommit halvvägs på en milstolpe och 50 år är faktiskt något man bör fira. När jag ser barn och ungdomar träna på mattan, brukar jag ibland tänka – kanske någon av dessa får vara med om svensk aikidos 100 års jubileum.

Längre intervju med Jan Hermansson kommer under helgen.