Budokampsport.se mötte Martin Johansson


Martin Johansson är grundare av och skribent på Sveriges just nu mest lästa kampsportshemsida, MMAnytt.se. Under augusti slog hemsidan rekord i antal sidvisningar – nästan 1.2 miljoner sådana. Budokampsport.se träffade Johansson för en längre pratstund om MMA i Sverige, om hemsidans framkomst och om livet i stort.

20 september 2011  |  Jonathan Broberg


Martin Johansson är grundare av och skribent på Sveriges just nu mest lästa kampsportshemsida, MMAnytt.se. Under augusti slog hemsidan rekord i antal sidvisningar – nästan 1.2 miljoner sådana. Budokampsport.se träffade Johansson för en längre pratstund om MMA i Sverige, om hemsidans framkomst och om livet i stort.

Det är en tid med lynnighetens lyster som lyser över huvudstaden. Det är den dramaturgiskt fashionabla övergångstiden mellan sommar och höst – en tid då allt kan hända.

Träden under S:t Eriksbron breder ut sig. Prakten finns ännu kvar. Men om några veckor har löven fallit och då är hösten som starkast. Martin Johansson, grundare av MMAnytt.se, har dock annat att tänka på dessa dagar.

Hans verk har vuxit. Nu så stort att inget liknande setts inom svensk kampsport. MMAnytt.se nådde under augusti rekord i antal besökare till hemsidan och hade närmare 1.2 miljoner sidvisningar under månaden.
   – Det är lite sjukt när man tänker efter. Jag har aldrig drivit någon hemsida förr, har inte heller någon journalistbakgrund. Jag är bara en kille som suktade efter MMA-nyheter på svenska och gjorde slag i saken, säger han betänksamt.

Intresset för MMA skenade iväg
Martin Johansson är 28 år. Uppväxt i Stockholm, närmare bestämt Älvsjö och bor numera tillsammans på södra sidan av stan med sin flickvän. Han är till synes en helt vanlig kille, gillar att umgås med flickvännen och med kompisar – men mesta dels tillbringar han sin tid framför datorn, letandes efter nyheter inom MMA.

Det var i början på 2000-talet som intresset för MMA tog fart ordentligt. Han minns matchen som fick honom att ta den utmanande kampsporten till sitt hjärta.
   – Det var matchen mellan Antonio “Big Nog” Nogueira och Fedor Emelianenko som var det första riktiga mötet med idrotten för mig. Och när sedan The Ultimate Fighter kom var jag fast.

Det var den tekniska kompetensen hos idrottarna som Martin fastnade för. Han beskriver en MMA-match som ett parti schack.
   – Det är inte helt olikt. Du måste ha kyla, tålamod, tekniskt kunnande och vara väldigt taktisk. MMA är fascinerande, det finns så många sätt att vinna en match på – och inget är direkt mer säkert sätt än något annat. Du måste som utövare behärska nästan allt för att kunna vinna.Hans egen kampsportskarriär sträckte sig till BJJ, men en enträgen armskada förhindrade den stora satsningen. Men närheten till kampsporten har han alltså inte lämnat.
   – Jag har inget större idrottsintresse så. Jag kan slökolla på fotboll ibland, men får inte ut så mycket av det. Det är kampsport som lockar mitt intresse och när jag stötte på MMA – ja, då skenade det iväg ordentligt.

Resultatet av intresset för MMA blev MMAnytt.se. Det var i slutet på 2007 som Martin och en kompis samtalade om att starta en renodlad MMA-hemsida. Och den 3:e februari 2008 startades det som skulle bli Sveriges mest besökta kampsportshemsida, MMAnytt.se.
   – I början skrev vi bara sporadiskt, men ju mer tid vi lade på hemsidan märkte vi att vi fick fler och fler läsare. Min kompis trappade ner, då han inte hade tid att skriva lika mycket och jag körde själv på ett tag. Men efterhand behövde jag hjälp.

Sidan tog fart. Fick fäste hos en allt större och flertalig publik. En liten redaktion bildades, där några kom och några gick. Den som utöver Martin fortfarande funnits med nästan från starten är Fredrik Larsson. Men eftersom hemsidan inte inbringar några större summor krävs fortfarande att man skriver för den utöver ett vanligt jobb.
   – Ja, och just nu vill jag inte ha det på annat sätt heller. Vi är en fansida skapade av fans för fans även om det hela tar väldigt mycket tid i anspråk, är det fortfarande lite av en hobby vid sidan om.

“15-20 procent av våra intäkter tillbaka till idrottarna”
Martin lutar sig tillbaka. Tar en klunk från den vita koppen på cafeét och fortsätter sedan:
   – Jag kunde inte ens drömma om att vi skulle nå så här långt med hemsidan. Och ännu finns det mycket mer vi kan göra. Vi får inte slå oss till ro. Vi har skaffat oss en roll som vi vill fortsätta att ha. Ibland när jag har haft för mycket att göra, när pressen blir stor, har jag tänkt på att lägga ner. Det har jag. Men på något sätt känns det alltid värt att köra vidare. Hemsidan har blivit mitt lilla barn.

Martin beskriver vidare den största utmaningen som MMAnytt.se har i framtiden:
   – Det är helt klart att fortsätta orka producera artiklar. Vi har haft rätt bra frekvens i skrivandet och det är sedan vad läsarna förväntar sig av oss också. Samtidigt är det kul att skriva för vi får alltid feedback och tar lärdom av våra läsare.

En annan del i arbetet med MMAnytt.se är sättet att vara stöd till utövare inom landets gränser. MMAnytt.se har setts sponsra bland annat Alexander Gustafssons UFC-framfart.
   – Det är en liten policy vi har att mellan 15-20 procent av våra intäkter ska gå tillbaka till svenska MMA-idrottare. Det är ju tack vare de som vi finns till överhuvudtaget. Och det kommer vi fortsätta med.

Svensk kampsport har lovordats och spås en lysande framtid. Trots det har två stora MMA-galor tvingats flytta till våren. Martin Johansson tycker så klart att det är trist.
   – Ja, jag tror också att kampsporten i Sverige går en ljus framtid tillmötes, men då måste de stora galorna överleva. Det är viktigt både för allmänintresset, media och för idrottarna som behöver ha fler matcher för att nå vidare i karriärerna.

En av de som kommit vidare, gjort den långa resan från galor i Sverige in i MMA:ns finrum är Alexander Gustafsson. Vad hans påverkan har medfört till svensk MMA är Martin rätt säker på.
   – Han har betytt extremt mycket, skulle jag vilja säga. Han är en fin personlighet som också är ruskigt bra och det är klart att sådana personer behövs för att lyfta sporten ytterligare. Nu har vi ju även Papy Abedi med UFC-kontrakt och Hamid Corassani som ska vara med i nästa säsong av The Ultimate Fighter, med chans på UFC-kontrakt.

Nästa stora steg för svensk MMA tror Martin blir att få hit UFC till Sverige.
   – Det skulle rensa mycket. Det skulle även göra att sporten troligen fastnar lite mer i media, fler får chansen att se de bästa utövarna och dessutom skulle våra svenska fighters känna att de blir sedda på ett annat sätt. På så sätt skulle MMA i Sverige kunna bli ännu mer rumsren.

Martin ställer sig upp med en pustning. Han har arbetat klart på det ordinarie jobbet och ska ta sin motorcykel hem för att leta efter lite nya spännande nyheter att skriva om. Innan han går får han svara på en sista fråga:
   – När sover du egentligen?
   – Ja, det händer… avslutar han med ett leende.

Text: Jonathan Broberg