Reportage: Allstyle Open – tävling för morgondagens stjärnor


För två helger sedan avgjordes kampsportsklassikern Allstyle Open i Orminge utanför Stockholm. Budokampsport.se var på plats under delar av tävlingen för att få en bild av morgondagens stjärnor.

6 december 2011  |  Jonathan Broberg


För två helger sedan avgjordes kampsportsklassikern Allstyle Open i Orminge utanför Stockholm. Budokampsport.se var på plats under delar av tävlingen för att få en bild av morgondagens stjärnor.

Stockholm i slutet av november är sig inte likt. Förvisso finns signalement som vittnar om en kommande vinter – en vinter som borde varit på plats sedan länge.

När bussen rullar ut från Slussen är det stänk av sol som omfamnar huvudstaden. Det är en vacker höstdag, en dag där sommar, höst och vinter går hand i hand och alla tre årstiderna känns högst närvarande.

Två stationer från Orminge centrum lämnar bussen av oss. En kort promenad till Myrsjöhallen. Och sedan är det enbart kampsport som pryder sinnena. Lukten, en varierande doft av förväntan och nervositet.

Allstyle Open är en tävling där många olika stilar går under ett och samma regelverk. Många av idrottarna går kanske sin allra första tävling. Och i ögonen syns det tydligt att allvaret närmar sig.
   – In i zoonen nu, eldar en ledare med mits på sin uppvärmande fighter.

Det smattrar bra när sparkarna och slagen landar på mitsen. Några andra stannar till. Ser uppvärmningen och skakar lite enträget på huvudet, som om de satt sig i en berg-och-dal-bana och bara vill att åket ska ta slut.

Viktor Lagergren är en av Södermalms Shaolins framtidsnamn. Lagergren har som junior tävlat en del i framför allt sanshou – men det var inför Kung Fu Festivalen ifjol han åter började träna hårt. Viktor är 23 år och drillas den här dagen hårt av rutinerade fightern Björn Kjöllerström.
   – Använd benen, instruerar Kjöllerström.

Det är ingen tvekan om att det är i just sparkteknikerna som Viktor har sina största förtjänster. Snart är det hans tur att gå match, en superfight. Matchstarten närmar sig obönhörligen. Lagergren faller in i sitt fokuserande.

Men när matchen väl börjar får han direkt en propp som får honom att tappa balansen. Det blir den välbehövliga väckarklockan. Lagergren vänder matchbilden, mycket tack vare sina hårda sparkar både med höger och vänster ben.

Tillslut blir segern rätt komfortabel och Lagergren kan luta sig tillbaka för den här gången. Om knappa halvtimmen ska han upp på mattan igen.

Någonstans här avlägsnar vi oss. Vi lämnar Myrsjöhallens pumpande adrenalinstinna stämning och vandrar ut i det reella livet igen. Väl där finns ingen frizon, och trots att ingen snö pryder marken ännu är kylan påtaglig.

Kanske förstärks den yttre kylan av den emotionella värmen från tävlingen som fortfarande mättar sinnena. Idrott i allmänhet, men kampsport i synnerhet är en företeelse som aldrig blir så stark som att uppleva den på plats. Det är hårt, men vackert. Tufft, men kärvänligt. Det är respekt det handlar om: för motståndare, för publik, för domare och för ledarna.

Att uppleva kampsport på plats inbringar mycket värme och energi – när vandringen hemåt inleds är det svårt att inte kika sig över axeln, svårt att inte känna lite saknad och tomhet.

Text och foto: Jonathan Broberg